Akün Ve Şinasi Sahneleri

Akün ve Şinasi Sahnesi için yürütülen çalışmalara destek vermek amacıyla,15 kasım 2014 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde,      7 Aralık 2014 tarihinde ise Ankara Kuğulupark’taydık. Ankara Kuğulupark’ta Oyuncular Sendikası olarak hazırladığımız bildiriyi okuduk. Bildiri metni aşağıdadır;

AKÜN VE ŞİNASİ SAHNELERİ KÜLTÜR-SANAT VARLIKLARI OLARAK KORUNMALIDIR

Dolmabahçe Sarayı Tiyatrosu, Gedikpaşa Tiyatrosu, Naum Tiyatrosu, Alcazar de Byzance, Yeni Komedi Tiyatrosu, Aksaray Küçük Opera Tiyatrosu, Tepebaşı Dram ve Komedi Tiyatroları, Şan Tiyatrosu, Odeon Sineması, Elhamra Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, Taksim Sahnesi, Lüks Sineması, AKM, Yeni Sahne derken kaybedilen nice sahneye Akün ve Şinasi’de ekleniyor…

Tüm bu mekânlar, sadece birer sanat merkezi değil; aynı zamanda bir kentin, bir toplumun hafızasını ve kültürünü oluşturan özel varlıklardır. Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi Sahneleri hiç şüphesiz kentin belleğinde son derece özel ve ayrıcalıklı bir yer tutmaktadır… Belki milyonlarca Ankaralı sinemayı da, tiyatroyu da bu mekânlarda sevmiştir.

Anayasa’nın 64. Maddesine göre: “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır”.

Akün ve Şinasi Sahnelerinin satış işlemi maalesef gerçekleşti. Ancak bu mekânlar yeniden yapılandırılırken, mutlaka tarihi ve kültürel varlık ve değerleri muhafaza edilmelidir. Çünkü “sanat sevgisinin temel yayılma alanlarından olan tiyatro sahnelerini korumak” Devletin anayasal görevidir.

Oyuncular Sendikası olarak tüm yetkilileri bu konudaki görevlerini yerine getirmeye ve tüm halkımızı, özellikle de Ankaralıları, kendilerine ait olan bu kültür ve sanat değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla…

Oyuncular Sendikası