SESLENDİRME ALANI
Sendikamızın kuruluş amaçlarından ve en temel görevlerinden biri olan çalışanların haklarının ve taban ücretlerin toplu görüşme yoluyla belirlenmesi konusunda seslendirme alanında sosyal diyalog yoluyla somut bir kazanım elde edildi ve yakın zamanda kurulan Ses Stüdyoları Birliği’ne dahil tüm stüdyolarla (26 stüdyo) “Seslendirme Kuralları ve Taban Ücretlerinin Belirlenmesine Dair Protokol” imzalandı.
1 Şubat 2021’de yürürlüğe giren protokol; 2020 yılında pandemi öncesi imzalanan ama pandemiden ötürü yürürlüğe girmesi mümkün olmayan daha önceki protokol metninin daha gelişkin ve güncellenmiş versiyonudur.
Aşağıda tam metnini ve açıklayıcı dokümanlarını bulabileceğiniz bu protokol sayesinde sektörde ilk kez, iş ilişkisi ve çalışma düzeninin asgari koşulları ve taban performans ücretleri belirlendi. Protokol; seslendirme oyuncularının bundan sonra hak devirleri için de bedel alacağı, ücretlerinde yıllık düzenli artışın güvenceye alındığı maddeler içeriyor. Meslekte liyakatın önemini de vurgulayan protokol ile artık seslendirme sektörü, daha üst seviyeye taşınacağı bir sisteme kavuştu.
Protokolün tarafı stüdyoların güncel listesi şu şekildedir:
Ak’la Kara Stüdyoları, Ares Stüdyoları, Aton Stüdyoları, Avantgarde Medya, Bay Papağan, C&M Dubbing Factory, Cross Stüdyoları, Doğuş Yayın Grubu Anonim Şirketi / Ntv Stüdyoları, DSE Stüdyoları, Filmaks Stüdyoları, Global Dubbing Center, Hd Vizyon, İmaj Stüdyoları, Lokalist, MasterMac, Melodika, Pixel Yapım, Recart-VSI Stüdyoları, Record Stüdyoları, Saran Digital Studios, Ses Dükkanı, Ses İzi, Seslendirme Evi, Vebo Prodüksiyon-Eylül Stüdyosu, Vipsaş, Vocalzone
SESLENDİRME ÇALIŞMA GRUBU ve POLİTİKALARI
Seslendirme oyuncuları da, faaliyet alanımıza giren diğer performans sanatçıları gibi, oldukça güvencesiz şartlar altında çalıştırılıyor ve yanlış sosyal güvenlik uygulamalarına maruz bırakılıyorlar. Ancak seslendirme sektörünü diğer alanlardan ayıran bazı özel durumlar ve uygulamalar var. Bu sebeple sendikamız bünyesinde kurulan “Seslendirme Çalışma Grubu” alana özel politikaları belirliyor ve sektörün gerçekliğine uygun çözümler üzerine ayrıca çalışıyor. Bu kapsamda seslendirme oyuncuları için ele aldığımız temel başlıklar ise şöyle;
- Seslendirme oyuncularının bağlı çalışan olmasını sağlamak
- Adil iş sözleşmelerini temel uygulama haline getirmek
- İnsani çalışma koşullarını sağlamak
- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemleri’nin uygulanmasını sağlamak
- Alana özel taban ücretleri belirlemek
- Telif haklarının yok sayılmasını engellemek, yayınları yasal zemine taşımak
- Mesleğin koşullarına göre emeklilik modelleri üzerine çalışmak
- Hiçbir seslendirme oyuncusunun emeklilik sorununun kalmamasını sağlamak
Bu hedeflerimize ulaşabilmek için ilgili kamu kurumlarının yanı sıra stüdyo sahipleri ve yöneticileri ile de düzenli aralıklarla bir araya gelerek kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Hukuki ve idari süreçler üzerine çalışmalarımızı şekillendirmeye devam etsek de, hayata geçirdiğimiz Sosyal Diyalog Stratejisi kapsamında yürüttüğümüz lobi faaliyetlerinden oldukça olumlu sonuçlar elde ediyoruz.
Oyuncular Sendikası ile Ses Stüdyoları Birliği arasında imzalanan “Seslendı̇rme Kuralları Ve Taban Ücretlerı̇nı̇n Belı̇rlenmesı̇ne Daı̇r Güncel Protokol” ile seslendirme sektöründe yepyeni bir dönem başadı. 1 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe giren protokol ile sektörde ilk kez, iş ilişkisi ve çalışma düzeninin asgari koşulları ve taban performans ücretleri belirlendi. Protokole dair ilgili tüm dökümanlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- SESLENDİRME KURALLARI VE TABAN ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİNE DAİR GÜNCEL PROTOKOL/ 2024
- CURRENT PROTOCOL ON RULES AND DETERMINATION OF MINIMUM FEE RATES OF DUBBING/2024
- TABAN ÜCRET HESAPLAMA ARACI / 2024
- PROTOKOL EKLERİ- 2024 TABAN ÜCRETLER
- ANNEXES OF THE PROTOCOL – 2024 MINIMUM FEES
- PROJE TEKLİF KAYIT FORMU / PDF
- PROJE TEKLİF KAYIT FORMU / WORD
1.“Marjinal İşler” Tavsiye Ücret Tarifesi 2024
2.Oyuncular Sendikası Dijital Eğitim Projelerinde Seslendirme 2024 Taban Ücret Tarifesi ve Uygulaması
Bu tarife, ticari dijital eğitim alanında (ticari kimliği olan, üyelik ile satın alınan ve sadece üyelere kapalı devre sunulan e-eğitim, online eğitim, offline eğitim, mobil ve/veya bilgisayar uygulama üzerinden eğitim, web browser üzerinden eğitim gibi hizmetlerde) yapılan seslendirme ile ilgili seslendirme oyuncularına ödenmesi gereken ücretlere dair, Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan tavsiye niteliğindeki taban ücret tarifesidir.
3. Pandemi Sürecinde Seslendirme Stüdyolarında Alınması Gereken Önlemler
Pandemi sürecinde gerekli önlemlerin alınabilmesi için seslendirme oyuncularının ve stüdyoların faydalanabileceği bir kılavuz hazırladık. Seslendirme Çalışma Grubumuz tarafından hazırlanan bu kılavuz tüm bilimsel gerçekler ışığında ve sektör pratiğine uygun bir biçimde hazırlanmıştır.
Ses Bankası, sendikamız tarafından seslendirme oyuncularının mesleki niteliklerinin kolayca erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Seslendirme oyuncuları aşağıdaki ilgili linkten kendilerine kolaylıkla profil oluşturabilir ve bu profili her zaman dilediği gibi güncelleyebilirler. Yeni kayıt oluşturan meslektaşlarımızın profilleri 3 gün içinde yayınlanacaktır.
Seslendirme alanı çalışmaları sendikamızın temel hedefleri doğrultusunda ilerlese de, mesleğin doğası gereği seslendirme oyuncularının diğer alanlardan ayrışan özerk sorunları var. Dolayısıyla seslendirme alanı için “Seslendirme Çalışma Grubu” bünyesinde ayrıca kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.