Dizi Çalışma İlkeleri

Sevgili üyelerimiz ve meslektaşlarımız,

Kamera arkasında çalışan arkadaşlarımızı temsil eden Sinema Televizyon Sendikası’nın hazırladığı Dizi Çalışma İlkelerini aşağıda sizinle paylaşıyoruz. Bu sektörün içinde çalışmayan insanların asla anlayamayacağı bir düzensizlik ve oldukça ağır olan çalışma koşullarını düzeltmek için idari ve hukuki çalışmalarımız devam ediyor. Ancak örgütlenme ve dayanışma gücümüz ile uzun süren bu süreçleri kısaltmak bizim elimizde. Tam da bu sebeple Sinema Televizyon Sendikası tarafından yayınlanan Dizi Çalışma İlkelerine destek vermeye devam etmeliyiz. Kamera arkası çalışanları tarafından bazı dizi setlerinde çalışma koşullarının bu ilkeler doğrultusunda düzenlenmesi talepleri ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda bu arkadaşlarımıza destek vermek kısmen de olsa beraberinde bir iyileştirme getirebilir. Bu ilkeler süreç içerisinde geliştirilmeye ve değiştirilmeye müsaittir. İlkelerin uygulandığı veya uygulanmaya çalışıldığı setlerde yaşanılan sorunlar, aksaklıklar ve öngörülemeyen bazı durumlar süreç içerisinde tespit edilerek yeni çözümler geliştirilecektir. Bu sebeple dizi çalışma ilkelerinin uygulandığı veya uygulanmaya çalışıldığı setlerde bulunan üyelerimizin görüşleri, izlenimleri ve varsa sorunları sendikamıza iletmesi bizim için çok önemli.

Bu süreç hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bizi her zaman arayabilirsiniz.

SİNEMA TELEVİZYON SENDİKASI DİZİ ÇALIŞMA İLKELERİ

1. Sigortalılık:

Her set çalışanı, yasal zorunluluk olan 4A’lılık statüsü üzerinden sigorta kapsamında çalıştırılır.

2. Çalışma Saatleri:

1. Dizi setlerinde; günlük çalışma süresi en fazla 12 saat, haftalık çalışma süresi en fazla 72 saattir. Özel yapım şartları gözetilerek ve ekibin onayı alınarak, günlük çalışma saati üzerine en fazla 4 saat koyulmak şartıyla yeniden düzenlenebilir. Bu durum haftalık 72 saat çalışma toplamını değiştirmez.

1. İki çalışma günü arası, İstanbul için en az 11 saat, İstanbul dışı için en az 10 saattir.

1. İş haftası en fazla 6 gün çalışma, 1 gün repodur ve repo süresi, hafta bitimi son çalışma gününün paydos saatinden itibaren minimum 36 saattir. Bazı özel durumlarda ekibin ve yapımın ortak kararı ile ile arka arkaya maksimum 8 gün çalışılabilir. Her durumda, iki haftalık (14 gün) çalışma periyodunda 2 günden az repo verilemez.

1. Her iş gününün çalışma saati 30 dakikalık kahvaltı sonrasında başlar. Set başlangıcı saati itibariyle 6 saatte bir yemek arası zorunludur. 12 saati aşan iş gününde 12’nci saatte yemek molası verilir. Yemek araları en az 45 dakikadır ve çalışma saatinin içerisindedir.

3. Sözleşme Yapılması:

Çalışan ve işverenin sorumluluklarının ve haklarının düzenlenmesi, iş tanımı, karşılıklı yükümlülüklerin ve ödeme düzeninin belirlenmesi için sözleşme imzalanacaktır.