EuroFIA 2016 Lizbon Toplantı Raporu

Sendikamızın da üyesi olduğu Uluslararası Aktörler Federasyonu’nun (FIA) Avrupa ülkelerindeki üyelerinden oluşan EuroFIA grubunun 2016 yılındaki ilk toplantısı Portekiz’in başkenti Lizbon’da 23-24 Haziran 2016 tarihlerinde yapıldı. Bu toplantıda sendikamızı yönetim kurulu üyemiz ve Uluslararası İlişkiler sorumlumuz Sercan Gidişoğlu temsil etti.

Bu toplantının bir gün öncesinde (22 Haziran 2016) EuroFIA grubunun temsilcileri Avrupa bölgesindeki ülkelerin telif toplama örgütlerinin temsilcileri ile buluştu. Türkiye adına bu toplantıya katılan BIROY’u yönetim kurulu üyesi Derya Durmaz temsil ederken toplantının ana gündem maddesini kişisel koplayama hakları (private copying) oluşturdu. Ayrıca, farklı konularda yapılan beş oturum aracılığıyla Avrupa ülkelerindeki telif örgütleri temsilcileri sorunlarını ve gelişmeleri dile getirirken EuroFIA üyesi sendikalarla da görüş alışverişinde bulundular.

İki gün süren EuroFIA toplantısına ait detaylar şu şekilde:

1.GÜN – 23.06.2016

Toplantının açılışında oturum başkanının seçimi ve gündemin kabulünün ardından ev sahibi konumunda bulunan Portekiz Oyuncular Sendikası (STE) temsilcisi Joao Barreiros Portekiz’deki oyuncuların çalışma düzenleri ve sıkıntıları hakkında bilgiler veren bir açılış konuşması yaptı.

Toplantının sabah bölümündeki ilk seansta ‘atipik çalışanlar projesi’, AB’deki alanımıza yönelik son gelişmeler ve Uluslararası Ticaret Anlaşmaları hakkında bilgiler verildi.

FIA’nın FIM (Uluslararası Müzisyenler Federasyonu) ve UNI-MEİ (Teknisyen sendikalarının konfederasyonu) ile birlikte AB fonlarından yararlanarak yürüttüğü ‘atipik çalışanlar projesi’nde son aşamaya gelindi. Sendikamızın da aktif bir parçası olduğu atipik çalışan projesi çalışma grubu bu proje kapsamında iki yıl içerisinde toplam 4 farklı atölye çalışması gerçekleştirdi. Son aşamasına gelen projenin final dokümanının FIA tarafından Eylül-Ekim döneminde yayımlanması bekleniyor.

Sabah bölümündeki ikinci seansta ‘Avrupa Sosyal Dialogu’, ‘EuroFIA Dance Passport’ projesi, LGBT anketi ve FIA’nın Afrika, Latin Amerika ve Hindistan’daki bölgesel projeleri hakkında bilgiler verildi.

Öğleden sonra bölümünün ilk seansında ise ‘Sahne Sanatları Alanında Profesyonel Yapımlarda Amatörlerin Çalıştırılması’ konulu bir tartışma paneli düzenlendi. Panelde Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık örnekleri detaylı anlatıldı. Fransa’da yeni çıkan bir kanun profesyonel yapımlarda amatör oyuncuların ücret ödenmeden çalıştırılmasına kapı açmış. Buna benzer olarak Almanya’da bazı tiyatrolarda ‘uzun dönem stajlar’ yoluyla para ödemeden tamamen stajyer statüsünde oyunculardan oluşanlar yapımların yaygınlaşma eğiliminde olduğunun altı çizildi. İngiltere’de ise geçen sezon Royal Shakespare Company’nin Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası yapımında meydana gelen amatörlerin çalıştırılması durumu ve buna karşın yapılan görüşmeler ve Equity ile RSC arasındaki mutabakat anlatıldı. Tartışma bölümünde sendikamız dahil bir çok sendika bu konudaki sorunlarını ve neler yapılabileceğine dair görüşlerini dile getirdiler.

İlk günün son seansında fikri haklar alanındaki gelişmeler ve telif toplayıcı örgütlerle yapılan toplantının notları delegelere aktarıldı. Daha sonra FIA’nın Pekin Antlaşması (Beijing Treaty) Kampanyası hakkında bilgilendirme yapıldı ve bu amaçla açılan web sitesi tanıtıldı. Son derece yararlı bilgiler ve materyellerle dolu bu site (www.beijingtreaty.com) tüm oyuncuların telif hakları için yapılan en kapsamlı ve önemli anlaşma olan Pekin Antlaşması hakkında bilgilenmesini sağlayacak ve konu hakkında farkındalık oluşmasına yardımcı olacaktır. Türkiye’nin henüz bu antlaşmayı imzalamadığını hatırlatırken tüm üyelerimizi bu siteyi ziyaret etmeye davet ediyoruz.

2.GÜN – 24.06.2016

Yarım gün ve tek seans olarak yapılan toplantıda öncelikle bir Avrupa Birliği inisiyatifi olan OIRA projesinin web sitesi ve uygulaması tanıtıldı. OIRA projesi küçük ve orta ölçekli işyerleri için kendi başlarına ‘Risk Değerlendirmesi’ yapıp ona uygun ‘Eylem Planları’ hazırlayabilme olanağı sunan bir dijital araç. Bu aracın özellikle Canlı Performans alanında üretim yapan topluluklar ve mekanlar için özel bir bölümü var. Avrupa Birliği’nde kullanımı zorunlu hale gelen bu araç ülkemizdeki topluluklar ve mekanlar tarafından da kullanılabilir. Bu araç tamamen ücretsiz olup online kullanım için tasarlanmıştır ve şu adresten ulaşılabilir: www.oiraproject.eu

Toplantının son bölümünde Eylül ayında Brezilya’nın Sao Paolo kentinde yapılacak FIA Dünya Kongresi’nin takvimi ve detayları hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu Kongre kapsamında yapılacak olan bir sonraki EuroFIA toplantısının detayları paylaşıldı ve EuroFIA 2016 Lizbon toplantısı sona erdi.