EuroFIA’nın 2019’daki İlk Toplantısı Hamburg’da Yapıldı

FIA’nın Avrupa kolu EuroFIA grubunun 2019’daki yıllık toplantılarının ilki 11-13 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Hamburg kentinde yapıldı. Almanya’dan FIA üyesi olan üç sendikanın (GDBA, BFFS, VdO) ev sahipliğinde yapılan 3 günlük toplantıda grup üyeleri hem kendi gündemlerini tartıştı hem de Avrupa Hak Toplayıcı Meslek Birlikleri (CMOs) ile bir araya geldi. Toplantıda sendikamızı Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu temsil etti.

Toplantının açılışının ardından yarım günlük çalışma seansı gerçekleştirildi ve ‘özel tiyatrolarda toplu iş görüşmeleri’ üzerine bir panel yapıldı. Panelde, özel tiyatrolarda toplu iş sözleşmeleriyle oyuncuların haklarını korumak konusunda neler yapılabileceği Almanya, Danimarka ve İngiltere’deki faklı örnekler üzerinden tartışıldı.

İlk gün aynı zamanda Hollanda’daki ‘serbest çalışanların toplu pazarlık hakkı ve rekabet kanunu arasındaki uyumsuzlukların aşılması’ konusundaki son gelişmeler delegelerle paylaşıldı. Ardından, Almanya İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun oyuncular için kurduğu kast ajansı örneği anlatıldı. Toplantının ilk günü yazılı olarak sunulan ulusal raporların tartışılması ile sona erdi.

Toplantının ikinci gününde, EuroFIA grubu Avrupa Hak Toplayıcı Meslek Birlikleri’nin (Collective Management Organisations) temsilcileriyle bir araya geldi. 4 farklı panelin ve çeşitli bilgilendirmelerin yapıldığı günün temel konusu AB’nin yeni ‘Fikri ve Sınai Haklar Direktifi’ oldu. Bunun yanında AB’deki son uydu ve kablo-tv düzenlemeleri ve Pekin Anlaşması’nın son durumu hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantının üçüncü ve son gününde gün boyunca EuroFIA grubunun ve grup üyesi ülkelerdeki meslek örgütlerinin gündemindeki konular ele alındı. Bu çerçevede, FIA’nın devam eden projeleri, AB’de yaşanan kültür alanındaki son yasal gelişmeler ve telif hakları alanındaki son durum ile ilgili grup üyeleri bilgilendirildi. Gün boyu süren toplantıda 3 farklı panel yer aldı. Bunlardan ilkinde belirli süreli uzun dönem çalışmalara dair sözleşmelerle ilgili Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın verdiği bir karar ve oyuncular için olası etkileri ele alındı.

İkinci panel; EuroFIA’nın Dijital Yayın Platformları ve özellikle de Netflix ile gerçekleştirdiği temasların delegelere aktarılması ve iletişimin devamı için öngörülebilecek eylem planın tartışılması konusuna ayrıldı. Bu panelde, Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu da konuşmacılardan biriydi ve özellikle ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ alanındaki gelişmeleri aktardıktan sonra izlenmesi gereken stratejiler konusunda sendikamızın görüşlerini sundu.

Üçüncü ve son panel ‘taciz ve mobbing’ konuluydu. FIA Başkanı Ferne Downey’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Almanya ve Hollanda sendikalarından temsilciler konuyla ilgili ülkelerindeki son gelişmeleri ve FIA çalışma grubunun verilerini paylaştılar.

Toplantının son bölümünde ‘Profesyonel İşe Profesyonel Ücret’ başlığıyla gerçekleştilen seansta İngiltere Equity UK’den Christine Payne ve İspanya CONARTE’den Cesar Casares, İngiltere’deki bazı Voice-over aktörlerinin ve İspanya’da Şampiyonlar Ligi finalinde gösteri yapan 200 dansçının ücretsiz olarak çalıştırılması ile ilgili detayları paylaştılar. Sendikalar olarak, üyelerimizin profesyonel anlamda icra ettikleri işlerin karşılığında mutlaka profesyonel olarak ödeme almalarını sağlamak ve ücretsiz çalıştırılmanın önüne geçmek için neler yapmamız gerektiğini tartıştık.

Toplantı, sonbahar döneminde yapılacak 2019’un ikinci EuroFIA toplantısı için görüş alışverişinde bulunulması ve dilekler-istekler bölümüyle sona erdi.

Toplantıda, sendikamızın hazırladığı ‘Türkiye’de tiyatro alanında sanatsal ifade özgürlüğü’ konulu ve son dönemde yaşanan engelleme ve yasaklamaları anlatan bildiri okundu. Sendikamızın talebi üzerine EuroFIA grubu oybirliğiyle, Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep eden ve Türkiyeli tiyatroculara, sendikamıza ve üyelerimize destek veren bir bildiri yayınlama kararı aldı. İlgili bildirinin son hali FIA sekreteryası tarafından hazırlandığında kamuoyuyla paylaşacağız.