Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

FIA 2017 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı

2016 Eylül ayında Brezilya’nın Sao Paolo kentinde yapılan FIA Dünya Kongresi’nde Yönetim Kuruluna seçilen 8 ülkeden biri olan Türkiye’yi temsilen 2017 yılı Yönetim Kurulu toplantısına Oyuncular Sendikası adına Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu ve ÇASOD adına Yönetim Kurulu üyesi Derya Durmaz katıldı.
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te 26-27 Ekim tarihlerinde yapılan toplantının ilk gününde; açılış konuşmalarının ardından FIA’nın önümüzdeki üç yıl için bütçe öngörüleri, eylem planı taslağı ve bazı üyeliklerle ilgili kararları (askıya alma ve ihraç) tartışıldı. Sonrasında FIA içerisindeki farklı bölgesel gruplar ve ortak dil grupları son dönemdeki çalışmalarını yönetim kurulu için özetlediler. Ardından, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Pekin Antlaşması ve AB Kopyalama hakları reformu ile ilgili son durum anlatıldı. Ayrıca, ABD’deki video oyunlarında performans ortaya koyan oyuncuların hakları için yapılan ve başarıyla sonuçlanan 11 aylık grevin ayrıntıları ve sonucu paylaşıldı. 3 farklı konuda önergelerin kabul edildiği toplantının ilk günü ‘Çalışma hayatında zorbalık ve cinsel taciz’ konulu panel ile sona erdi. Panelde bu konudaki kampanyalarını anlatmak üzere Avusturalya MEAA Sendikası’ndan Zoe Angus, İngiltere Equity UK Sendikası’ndan Christine Payne ve Kanada CAEA Sendikası’ndan Arden Ryshpan söz aldı.
Toplantının ikinci gününde ‘Mülteci sanatçılar ve bu konudaki iyi sendikal örnekler’ başlıklı bir panel yapıldı. Panelde İsveç Teaterförbundet Sendikası’ndan Mika Romanus, Fransa SFA Sendikası’ndan Denys Fouqueray ve Türkiye ÇASOD’dan Derya Durmaz söz alıp ülkelerindeki durumu ve bazı iyi uygulama örneklerini anlattılar. Toplantıda 2020’de yapılacak bir sonraki FIA Dünya Kongresi için çalışmalara başlandı, ev sahipliği için olası aday ülkeler üzerinde konuşuldu ve Kongre’deki oy verme kuralları için önerilen revizyonlar tartışıldı. Bunların yanı sıra iki önemli konu daha ele alındı. İlk olarak, FIA’nın medya ve kültür alanındaki diğer çalışan federasyonlarıyla beraber oluşturmak istediği ve çok uluslu işveren şirketlere karşı politikalar ve ortak eylemler belirlemeyi amaçlayan ‘görev gücü’ (task force) projesi tartışıldı. Sonrasında ise FIA’nın ‘seslendirme ve Voice Over’ alanı özelindeki stratejisi ele alındı. Bu bölümde söz alan Genel Sekreterimiz ‘seslendirme alanında son zamanlarda bir çok ülkede yaşanan gelişmeler sayesinde bir momentum yakalandığını ancak halen çok önemli ve ortak sorunların olduğunu’ dile getirdi ve FIA’nın bu konuda bir strateji geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Önerimiz sonrasında grup içerisindeki tartışma sonucu; konuyla ilgili FIA sekreteryasının inisiyatif alıp bilgi paylaşımını ve ortak çalışmaları verimli biçimde organize etmek için çalışmasına karar verildi.
Toplantı FIA’nın 2018’deki Yönetim Kurulu toplantısıyla ile ilgili detayların belirlenmesiyle sona erdi.