Seslendirme Alanında Sosyal Diyalog Sürecinin Dördüncü Toplantısı Yapıldı

Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu’nun gayretleri ve 18 seslendirme stüdyosunun katılımı sonucu başlayan sosyal diyalog sürecinin dördüncü toplantısı 25 Mart Cumartesi günü Oyuncular Sendikası ofisinde yapıldı.

Hatırlanacağı üzere geçen toplantı sonrasında ‘fiziki ve hijyenik koşullar’ ile ‘stüdyo-sanatçı koordinasyonu’ başlıklarında müzakereler tamamlanmış ve kabul edilen standartlar kamuoyuna duyurulmuştu. Ayrıca bu toplantıda seslendirme çalışma grubu tarafından yapılan taban fiyatlandırma teklifleri stüdyolara iletilmişti.

25 Mart’ta yapılan son toplantıda seslendirme stüdyolarının Oyuncular Sendikası’nın teklifleriyle ilgili görüş, öneri ve karşı teklifleri tartışılmaya başlandı. Fiyatlandırma konusu ilk olarak Netflix platformu ve diğer dış piyasa müşterilerine yönelik oluşturulan bütçeler üzerinden değerlendirildi. Fiyat konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamamış olmasına karşın belli bir mesafe katedildi.

Bu bağlamda bir sonraki toplantının Nisan ayında yapılması, dış piyasa fiyatlarıyla beraber iç piyasaya yönelik fiyatlandırmanın da tartışılmaya başlanması ve seslendirme bütçelerinin özellikle üst müşteriler olan kanallar ve yapımcı firmalar nezdinde arttırılması için neler yapılabileceğinin konuşulması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca sosyal diyalog sürecinin ilk somut çıktıları olarak kabul edilen kural ve standartların uygulanmasında oluşan ve oluşabilecek sıkıntılar ile bunların önüne geçme yolları da konuşuldu. Son olarak ödeme sıklık ve vadeleri ile ilgili zaman zaman oluşan sorunlar hatırlatılıp bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerekliliğine değinildi.