Seslendirme Sektöründe İlk Taban Ücret Tarifesi (Netflix) Yayınlanıyor!

Oyuncular Sendikası olarak öncülüğünü yaptığımız ve seslendirme stüdyolarıyla yürütmekte olduğumuz ‘Sosyal Diyalog’ süreci ikinci ve şu ana kadarki en önemli somut sonucunu doğuruyor.
Seslendirme mesleğinde ilk kez bir alanda ‘taban tarife’ uygulamasına geçilerek seslendirme oyuncularının emeğine karşılık gelen ‘minimum’ değerlerin belirlenmesi yolunda büyük bir adım atılmıştır.
Yabancı bir dijital yayın platformu olan NETFLIX için Türkçe seslendirilen ve yayın süresi 20 dakika ve üzerinde olan dizi, film, belgesel v.b. kayıtlarda seslendirme oyuncularına seslendirdikleri rollerin ağırlığına (derecesine) göre ödenmesi gereken ‘minimum’ ücretler artık sendika onaylı resmi bir tarife ile belirleniyor.
Bu tarife, Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubunun teklifleri ve stüdyoların katılımıyla yürütülen pazarlıklar sonucu ortak olarak belirlenmiş ve aşağıda adı geçen, sosyal diyalog sürecine katılan tüm stüdyolar tarafından imzalanmıştır. Görüldüğü gibi sadece seslendirme özelinde değil, Türkiye’de bir çok alanda bir ilk sayılabilecek nitelikte bir uygulama yapılmış ve belli bir alana özel toplu ücret görüşmesi ‘sosyal diyalog’ yöntemiyle paydaşların işbirliği sonucunda belirlenmiştir. Bu vesileyle sürece katılan ve bu tarihi adımın atılmasına katkı veren tüm seslendirme stüdyolarına teşekkür ederiz.
Adından da anlaşılacağı gibi bu tarife bir ‘taban ücret’ tarifesidir. Kesinlikle ‘sabit ücret’ tarifesi şeklinde ve/veya seslendirme oyuncularının kendi ücretlerini – tarifenin altında olmamak koşuluyla – belirlemelerini engelleyecek şekilde ya da tarifenin üzerindeki fiyatlandırmalar için stüdyo-seslendirme oyuncusu arasındaki arz-talep dengesine ve serbest piyasa kurallarına zarar verecek şekilde uygulanamaz. Bununla beraber tarifenin kategori ve kurallarına göre belirlenen rakamların altında ücretlendirme yapılması ne stüdyo ne de seslendirme oyuncusu tarafından teklif ve/veya kabul edilemez.
Bu taban tarife uygulamasındaki yegane amaç: seslendirme mesleğinin yapıldığı tüm ilerlemiş ülkelerde olduğu gibi, yapılan işin, sektördeki tüm paydaşların ve özellikle seslendirme oyuncularının emeğinin değerini asgari ölçüde korumak; bu sayede seslendirme mesleğinin ekonomik anlamda (maalesef) sürekli olarak değersizleşmesinin önüne geçmek, mesleğin ve sektörün hak ettiği ekonomik değerlere ulaşabilmesi adına bir başlangıç adımı atmaktır.
Elbette bu adım henüz bir başlangıç. Seslendirme sektörünü tamamıyla hak ettiğimiz çağdaş standartlara kavuşturmak için daha almamız gereken çok yol olduğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda da Oyuncular Sendikası olarak hem sektördeki paydaşlarımızla hem de Devlet, özel sektör ve uluslarası olmak üzere ilgili tüm kurumlarla çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Bu noktada siz değerli seslendirme oyuncusu üye ve meslektaşlarımızın desteği tüm bu çabalar için en temel dayanağımız olacaktır.
Bu tarihi öneme haiz taban ücret tarifesinin tüm sektörümüz için hayırlı olmasını diliyoruz. Tüm seslendirme oyuncusu üye ve meslektaşlarımızı sürece sahip çıkmaya, belirlenen kurallar doğrultusunda hareket etmeye ve yaşanan sorunları sendikamızla paylaşmaya davet ediyoruz.
Tarife metni ‘ücretlendirme, tarife ile ilgili genel kurallar ve rol derecelendirmesi eki’ olmak üzere 3 sayfadan oluşmaktadır. Metnin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Seslendiren işin orijinal yayın süresinin (jenerik dahil) baz alındığı bir sistem ile hazırlanan tarifeye göre taban ücretler; seslendirme oyuncusunun seslendirdiği karakterin rol derecesine göre belirlenen katsayının, seslendirilen işin jenerik dahil orijinal yayın süresi ile çarpılması sonucu belirlenmektedir. Buna göre tarife kısaca şu şekildedir: (tüm kurallar ve detaylar için lütfen tarife metninin tamamını inceleyiniz)
20-30 dakika arası;
Başrol: 2.8 tl x Yayın süresi (jenerik dahil)
Yan rol (tek kategori): 1.6 tl x Yayın süresi (jenerik dahil)
Fig.-rabarba: 20 TL
30 dakika üzeri:
Başrol: 2.8 tl x Yayın süresi (jenerik dahil)
2.derece: 1.6 tl x Yayın süresi (jenerik dahil)
3.derece: 1 tl x Yayın süresi (jenerik dahil)

Fig.-rabarba:
90 dakikaya kadar: 30 TL
90-120 arası: 40 TL
120′ üzeri: 50 TL
Tarifeyle ilgili daha detaylı bilgi için Oyuncular Sendikası’nın Web sayfası, Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu’nun sosyal medya (Facebook ve Instagram) hesaplarını takip edebilir, soru ve görüşleriniz için Seslendirme Çalışma Grubu ile iletişime geçebilirsiniz.
Netflix Taban Ücret Tarifesi 01 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir. Sosyal Diyalog sürecine katılan ve tarifeyi imzalayan stüdyolar şunlardır;
Ak’la Kara Stüdyoları
Alfa Yapım