Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

Seslendirmede Sosyal Diyalog Süreci 2018’de Yeni Hedeflerle Devam Ediyor

Oyuncular Sendikası olarak seslendirme stüdyolarıyla Eylül 2016’dan beri sürdürmekte olduğumuz sosyal diyalog süreci yeni hedeflerle ve yeni katılımcılarla güçlenerek yoluna devam ediyor. Yeni eklenenlerle beraber toplam 21 seslendirme stüdyosu ile devam eden sosyal diyalog sürecinin altıncı toplantısı 27 Ocak 2018 Cumartesi günü Oyuncular Sendikası ofisinde Genel Sekreterimizin, sendikamız Seslendirme Çalışma Grubunun ve 11 stüdyonun temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
2018-01-27-PHOTO-00004731
Toplantıda ele alınan üç gündem maddesi şu şekildeydi:
1-      01 Ağustos 2017’de sosyal diyalog sürecinin bir ürünü ve sektör tarihinde bir ilk olarak yürürlüğe giren ‘Netflix İçeriğinin Seslendirilmesine İlişkin Seslendirme Taban Ücret Tarifesi’ ile ilgili durum değerlendirmesi.
2-      İç piyasaya yönelik fiyatlandırmaların iyileştirilmesi için somut çalışmaların başlatılması.
3-      Seslendirme sektöründeki çalışan-işveren ilişkilerini doğru biçimde düzenlemeyi hedefleyen ‘Çalışma Statüsü’ başlıklı müzakere faslının açılması ve konuyla ilgili taraflar arasında ilk görüş alışverişinin yapılması.

Bu gündem çerçevesinde ilk olarak, Netflix Taban Tarifesinin uygulanması konusunda Oyuncular Sendikası’nın Aralık ayı sonu itibarıyla başlattığı kontrol mekanizmasının ilk sonuçları kısa bir rapor halinde stüdyolarla paylaşıldı. Tarifeyi şu ana kadar eksiksiz uyguladığı tespit edilen stüdyolara teşekkür edilirken diğer stüdyolarda rastlanan bazı maddi hatalar ve uygulama yanlışlıkları örneklerle anlatıldı. Henüz görece gelişkin olmayan bir sistem ile ilk kez yapılan kontroller olduğundan maddi hataların düzeltilmesi adına bir sonraki döneme kadar öncelikle kontrol sistemini iyileştirmek konusunda hemfikir olundu. Seslendirme Çalışma Grubumuz bu konuyla ilgili olarak hem şirketlerin muhasebe işlemlerini kolaylaştıracak hem de kontrol mekanizması olarak işlev görebilecek bir döküm sisteminin sunumunu yaptı. Daha sonra stüdyolardan somut olarak (en azından Netflix ücret pusulalarında) bu sistemi kullanmaları talep edildi. Toplantıya katılan stüdyoların oy birliğiyle sistemin stüdyolar tarafından kullanım amacıyla test edilmesine ve bu testler sonrasında son haline getirilmesine karar verildi. Ayrıca, bu döküm sisteminin kullanılması haricinde daha sonraki aşamada tarifenin uygulanmasının sendikanın aktif olacağı bir kontrol mekanizmasıyla denetim altına alınması konusunda görüş belirtildi. Bu hususta son olarak bazı stüdyoların hala Netflix ödemelerinde düzen sağlayamadığı ve bu durumun haksız rekabete sebep olduğu belirtilerek stüdyolara bu konuya hassasiyet göstermeleri gerektiği ve çalışanların hakları tekrar hatırlatıldı.

Toplantının ikinci bölümünde iç piyasa fiyatlandırması ve düzenlemeleri için üst müşterilerle nasıl bağlantı kurulabileceği ve hangi yolların izlenebileceği konusu tartışıldı. Bu konuda önce Seslendirme Çalışma Grubumuz tarafından hazırlanan strateji önerilerini içeren doküman, daha sonra da bir stüdyonun hazırladığı yazılı mektup taslağı üzerinde görüş alışverişi yapıldı. Genel olarak hem sendikanın stratejik önerileri hem de mektup taslağı olumlu karşılandı ve bir sonraki toplantıya kadar tüm stüdyoların katılımıyla bu belgelerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Çok faydalı ve uzun bir tartışma yürütülmüş olmakla beraber henüz kararlaştırılmış somut strateji ya da eylemler bulunmamaktadır. Ancak bir sonraki toplantı için yapılacak somut çalışmalarla ilgili kararlar alınıp iş bölümü çıkartıldı. Ayrıca, iç piyasaya yönelik ileride kullanılmak üzere 3 farklı fiyatlandırma sistemi sendika tarafından sunuldu ve stüdyoların bir sonraki toplantıya kadar bu sistemlerin her biriyle ilgili mali etüdlerini hazırlamalarına karar verildi.
2018-01-27-PHOTO-00004726
Son olarak seslendirme oyuncularının çalışma statülerine dair Sendikamız tarafından bilgilendirme yapıldı ve var olan düzendeki aksaklık ve yanlışlıklar aktarıldı. Daha sonra stüdyolarla ‘çalışma statüsü’ başlıklı fasıl kapsamında ilk görüş alışverişi yapıldı. Seslendirme oyuncularının sigortalılık ve vergi maliyetleriyle ilgili sektördeki çalışma koşullarını ve gerçeklerini göz önünde bulunduran detaylı bir maliyet hesaplaması yapılması kararlaştırıldı.

Grubun tüm bu çalışmaları yaparak 17 Şubat 2018 Cumartesi günü bir sonraki toplantısını gerçekleştirmesine karar verildi.