Seslendirmede Sosyal Diyalog Sürecinin Yedinci Toplantısı Yapıldı

Oyuncular Sendikası olarak seslendirme stüdyolarıyla Eylül 2016’dan beri sürdürmekte olduğumuz sosyal diyalog sürecinin yedinci toplantısı 24 Şubat 2018 Cumartesi günü Oyuncular Sendikası ofisinde yapıldı. Katılımın en yüksek oranda gerçekleştiği, süreçteki toplam yirmi iki seslendirme stüdyosundan on dördünün temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalışma toplantısında temel olarak iç piyasaya ve seslendirme oyuncularının sosyal haklarına dair konular gündeme alındı.

Bu gündem çerçevesinde;

1-      İç piyasadaki maddi koşulların iyileştirilmesi, minimum standartların belirlenmesi, özellikle var olan ücretlerin ve seslendirmenin genel maliyetinin yükseltilmesi ve bu maliyet artışının üst müşterilere kabul ettirilebilmesi için yapılması gerekenler ele alındı. Bu konuda çeşitli alternatif stratejiler konuşuldu. Belli bir oranda yol alınmasına rağmen hala yapılması gereken birçok çalışma olduğu tespit edildi ve ilk aşama için bir iş bölümü yapıldı.
2-      ‘Çalışma statüsü’ müzakere başlığında tartışmalar devam etti. Seslendirme oyuncularının sosyal güvenlik haklarına sahip olabilmeleri ve 4A sigortalısı olarak çalıştırılmaları için yapılması gerekenler, maliyet hesaplamaları ve mesleki koşulları göz önüne alan ideal sistemlerin nasıl olması gerektiği konuları ele alındı.

Stüdyolardan bir önceki toplantıda talep edilen çalışmaların çoğunlukla yapılmamış olduğu tespit edildi. Yapılan az sayıda çalışma örneği değerlendirildi. Ayrıca Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan dördüncü alternatif fiyatlandırma sistemi tanıtıldı. Yine Seslendirme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ‘4A sigortalılık hesaplama sistemi’ sunumu yapıldı. Ağırlıklı bilgilendirme ve tartışmaların yapıldığı çalışma toplantısında stüdyoların bir ‘stüdyolar birliği’ kurması gerekliliği tüm katılanlar tarafından sıklıkla dile getirildi. Çalışma toplantısı kısa vadeli hedefler çıkartılıp bu doğrultuda kısa bir iş planı yapılmasıyla sona erdi.