Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

Setler Artık Tehlikeli Sınıfta

29.03.2013 tarih ve 28602 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği’ne ilişkin İş Yeri Tehlike Sınıfları Tebliği’nde, iş yerlerinin tehlike sınıfları belirtilmiştir. Türkiye’de 3 tip tehlike sınıfı vardır. Tehlike sınıfları;
– Az tehlikeli
– Tehlikeli
– Çok tehlikeli
Sektörümüzün çalışma organizasyonu Bakanlık tarafından tam olarak bilinmediği için, yayınlanan tebliğde sektörümüzün bir kısmı “tehlikeli” sınıfa alınırken bir kısım “az tehlikeli” olarak bırakılmıştır.
Oysa ki iş yerimiz olan setler inşaat, elektrik,elektromakanik,mekanik işleri içermekte, kimyasal ve patlayıcılarla çalışmayı, motorlu taşıtların kullanımı gibi bir çok riski içinde barındırmaktadır. Dolayısıyla sette çalışan herkes bu risklere maruz kalmaktadır. Bu sebeple Oyuncular Sendikası olarak Sine-Sen ile birlikte 12.12.2014 tarihinde, iş yerimiz olan setlerin “az tehlikeli” sınıftan “tehlikeli” sınıfa alınması için Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne başvurumuzu yaptık. Başvurumuz kabul edildi ve Bakanlık 22-23 Ocak 2015 tarihlerinde düzenlenen Tehlike Sınıfı Komisyonu toplantısına sendikamızı davet etti.
Başvurumuzu desteklemek ve setlerin neden “tehlikeli” yerler olduğunu Tehlike Sınıfı Komisyonu üyelerine en iyi şekilde anlatabilmek adına yoğun bir çalışma içerisine girdik. Öncelikle sektörümüzün yapısını ve genel işleyişini özetle anlatan 2 dakikalık animasyon film, ardından oyuncuların setlerde başlarına gelen kaza hikayelerini anlattıkları 8 dakikalık tanıklık filmi, son olarak ise setlerdeki riskleri detaylı bir şekilde anlatan ve görsellerle desteklenen powerpoint sunumu hazırladık.
Yaptığımız hazırlıklar ve çalışmalar sonuç verdi, 22 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen Tehlike Sınıfı Komisyonu toplantısında setler “az tehlikeli” sınıftan “tehlikeli” sınıfa alındı. Bu karar 19 Şubat 2015 tarihli, 29272 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK, SEKTÖRDE NELER DEĞİŞECEK?
Öncelikle tüm taraflar artık üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekle yükümlü. İşverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında; gerekli araç gereç temini, eğitim, acil durum hazırlığı, risk değerlendirmesi, sağlık gözetimi, kontrol ve denetim gibi sorumlulukları zaten mevcut. İş yeri tehlike sınıfının yükselmesi bu sorumlulukların temin ve organize edilmesinin denetimini sıklaştırıyor.
En önemli madde ise işverenin işyerlerinde çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile risk değerlendirmesi yapma zorunluluğudur. Çalışmalar sonucunda vardığımız nokta; her set ve her çekim tümüyle kişi, ekipman değiştiği, kullanılan enerji kaynakları ve potansiyel tehlikeler bakımından farklılıklar taşıdığı için her defasında risk değerlendirmesinin tekrarlanması gerekliliğidir. Tabi denetimlerin yapılması gerekliliği de ciddi önem taşımaktadır.
“Az tehlikeli” ile “Tehlikeli” sınıf arasındaki farkları daha detaylı görmek için tıklayınız.
İşverenlere düşen görevlerin yanısıra oyunculara ve kamera arkası çalışanlara da bir takım görevler düşmektedir. Her şeyden önce tüm set çalışanlarının varolan riskleri bilmesi ve bu risklere karşı donanımlı hale gelmesi gerekiyor. Bunu sağlamak için ise ilk olarak set çalışanlarına yol gösterecek bir kılavuz hazırladık, bu kılavuzu sendikamızdan ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Kendinizi ve çevrenizi korumak öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır.
İlerleyen tarihlerde sendikamızda İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili eğitim çalışmaları düzenleyeceğimizi bildiririz.