22.FIA Genel Kurulu Online Olarak Yapıldı ve Yeni FIA Yönetimi Seçildi

Sendikamızın da üyesi olduğu FIA’nın (International Federation of Actors) 22. Genel Kurulu COVID-19 Pandemisinden ötürü tarihte ilk kez online olarak 04-07 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapıldı.

Kongrenin ilk gününde görevli kişi ve kurulların seçilmesi sonrasında FIA Sekreteryasının hazırladığı 4 yıllık faaliyet raporu kısaca sunuldu. Daha sonra, FIA Bölgesel Çalışma Gruplarının faaliyetleri delegelere kısaca aktarıldı. İlk günün ikinci seansı ve ikinci günün tamamında Kongrenin onayına “yönergeler” (motions) sunuldu ve 21 yönergenin her biri üzerinde detaylı tartışmalar gerçekleştirildi. Kongrede ayrıca 5 ve 7 Mayıs günlerinde yapılan “açık mikrofon” seanslarında Dünyanın farklı ülkelerinden delegeler üçer dakika söz alarak ülkelerindeki gelişmelerden ve uluslararası örgütlülüğün gücünden bahsettiler. Kongrenin ilk gününde Kolombiya sendikasından sanatçılar ülkelerinde yaşanan üzücü gelişmeler ve Devlet şiddeti hakkında delegelere bilgi verdiler. FIA Genel Kurulu Kolombiya’da yaşananlar üzerine bir “acil durum önergesini” oybirliği ile kabul ederek Kolombiya’da yaşanan Devlet kaynaklı şiddeti kınadı ve temel hak ve özgürlüklerinin ihlalinin derhal durdurulması yönünde talepte bulundu.

6 Mayıs günü Genel Kurula bir günlük ara verildi. Ancak 6 Mayıs akşamı Kongrenin sosyal aktivite bölümünde FIA delegeleri online bir kokteyle katıldı. Böylelikle, tarihte ilk kez online yapılan Genel Kurulun sosyal aktivitesi de online olarak yapılmış oldu.

Genel Kurulun son günü olan 7 Mayıs’ta 4-5 Mayıs tarihlerinde değişiklik önerileri içeren yönergelerin son hali oylandı. 21 yönergenin 18’i orijinal haliyle 3’ü de değişiklik önerileri ile beraber kabul edildi. Yönergelerden sorumlu ve 5 üyeden oluşan Genel Kurul komisyonunda Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu da görev aldı.

Yönergelerin oylanması sonrası son olarak FIA’yı önümüzdeki 4 yıl boyunca yönetecek yeni Yönetim Kurulu üyeleri için seçim yapıldı. Seçim sonuçlarına göre; FIA’nın yeni başkanı Amerika Oyuncular Sendikası SAG-AFTRA Başkanı GABRIELLE CARTERIS oldu. Sendikamızın ÇASOD ile birlikte temsil ettiği Türkiye olarak bizim de üst üste ikinci kez içerisinde yer aldığımız yeni FIA Yönetim Kurulu şu şekilde oluştu;

Başkanlık Divanı (Presidium)

Başkan

Gabrielle Carteris – ABD (SAG-AFTRA)

Başkan Yardımcıları