2020 yılına yeni tip korona virüsün yol açtığı Covid-19 salgınıyla başladık. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart’ta yaptığı açıklamada, virüsün ortaya çıkışından 90 gün sonra ilk kez Türkiye’de de tespit edildiğini söyledi. Türkiye’de vaka sayısı şimdi binlerle ifade ediliyor!
Türkiye’de ilk yeni tip Covid-19 vakasının görülmesinin ardından birçok toplu etkinlik iptal edildi ya da ertelendi. Alanımızda ise ilk olarak tiyatrolar kapandı ve gösterimler belirsiz bir tarihe ertelendi. Durumun ciddileşmesiyle yetkililer spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasına, ardından ise tamamen belirsiz bir tarihe ertelenmesine karar verdiler. Bu süreçte vaka sayısı hızla arttığı için birçok yasaklama ve sınırlama getirildi. Her geçen gün ise yeni kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyoruz.
Virüsün yayılmasını engellemek için alınan kararların ardından pek çok sektörde olduğu gibi, kendi sektörümüzde de birçok haklı tartışmaya tanıklık ettik. Tiyatroların kapanmasının ardından bağımsız sahneler ve tiyatro toplulukları ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Ülkemizde zaten zar zor ayakta kalabilen özel tiyatrolar, salgın karşısında varlıklarını nasıl koruyabileceklerini düşünmeye başladılar. Seslendirme alanında çalışan üyelerimizin büyük bir kısmı evde kayıt almaya başladı, ancak bunu yapabilmek için ciddi bir ekipman yatırımı yapmak zorunda kaldılar. Dizi, sinema ve reklam setlerinde ise başta can güvenliği olmak üzere, ekonomik kaygılarda olağanüstü bir artış yaşandı.
Oyuncular Sendikası olarak her zaman olduğu gibi, COVID-19 karşısında da önceliğimiz üyelerimizin ve meslektaşlarımızın can güvenliği oldu. Bu sebeple ne kadar tedbir alındığı söylense de, doğası gereği virüs yayılımının engellenemeyeceği, en aktif ve oldukça kalabalık şekilde çalışmaya devam eden setlerin derhal durdurulması için bir kampanya başlattık. Halk sağlığını da riske atan ve pandemi karşısında “çalışması zorunlu meslekler” arasında asla yer almayan oyuncuları ve tüm sektör çalışanlarını bir baskı mekanizması oluşturarak korumaya çalıştık.
- 12 Mart 2020 tarihinde işyerlerimizde gerekli tedbir ve önlemlerin alınması için sektörümüze özel bir bilgilendirme yapıldı. Görüntülemek için tıklayınız.
- 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’dan doğan haklarımıza dayanarak Sağlık Bakanlığı’na işyerlerimiz olan set, sahne ve stüdyoları da kapsayacak şekilde; ülkemizdeki işyerlerine yönelik “önlem planı” yapılıp yapılmadığını sorduk. Görüntülemek için tıklayınız.
- Virüs salgını sebebiyle, Nisan ayının ilk haftasında, Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinden oyuncu örgütü temsilcileri ile İstanbul’da yapılacak olan EuroFIA toplantısı olmak üzere, planlanmış ve planlanan tüm geniş katılımlı toplantı ve etkinliklerimiz askıya aldık.
- 14 Mart 2020 tarihi itibariyle uluslararası oyuncu örgütleri ile de iletişime geçmeye başladık. Dünyada kültür sanat alanında yaşanan her gelişmeyi yakından takip ettik, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na doğrudan bilgi aktarımı sağladık.
- 16 Mart 2020 tarihinde sendika ofisimizi kapatarak, çalışanlarımızın sağlığını korumak ve geçici çalışma ofisimiz Akatlar Kültür Mekezi’nin ziyaretçi trafiğine kapatılması sebebiyle home-office çalışma düzenine geçtik. Ofisimiz kapalı olsa dahi, aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz. Bu süreçte aktif olarak çalıştığımızı ve çalışma hayatından doğan her sorununuz için bize başvurmaya devam edebileceğinizi bilmenizi isteriz. Görüntülemek için tıklayınız.
GSM :05308210098 – 99
E-posta: info@oyuncularsendikasi.org
- 22 Mart 2020 tarihinde, üyelerimize kapsamlı bir mail atarak, işe gitmek istemeyen üyelerimize hukuki argümanları tek tek sıraladık, mücbir sebep konusuna açıklık getirdik ve sözleşmelerle ilgili detaylı bilgi aktarımı yaptık. Detaylar için, 22 Mart 2020 tarihli e-postamıza bakabilirsiniz.
- Maalesef çalışma hayatına ilişkin genel bir yasak kararı çıkmadığından, çalışmaya devam etmek zorunda kalan ve “EVDE KALAMAYACAK OLANLAR “ için genel ve kapsamlı taleplerimizi açıklamaya devam ettik. Görüntülemek için tıklayınız.
- 31 Mart 2020 tarihinde tiyatro oyuncusu, seslendirme oyuncusu, opera şarkıcısı ve dansçı meslektaşlarımızın ekonomik kaygılarını dile getirdiğimiz ve taleplerimizi yetkililere de ilettiğimiz açıklamamızı gündemde tutmaya devam ettik. Görüntülemek için tıklayınız.
- 65 yaş üstü bir üyemizin bu süreçte yaşadığı ekonomik güçlük, durumun sendikamıza bildirilmesi ile çözüme kavuşturuldu. Ancak bu durum Kültür ve Turizm Bakanlığı ile “65 yaş üstü, hiçbir sosyal güvencesi olmayan, yıllarca sigortasız çalıştırıldıkları için emekli olamayan” meslektaşlarımızın durumunu birkez daha gündeme getirmemize sebep oldu. Bu durumda olan meslektaşlarımız için uzun vadede kalıcı çözümler üretmek için çalışmalarımızı yeniden başlattık.
- 4 Nisan 2020 tarihinde DİSK, KESK, TTB ve TMOBB’un hazırladığı onbinlerce yurttaşın, aydının, akademisyenin, sanatçıının ve kurumların ortak iradesini yanıstan “Yedi Acil Önlem” metnini kurum olarak imzaladık. Görüntülemek için tıklayınız.
- 20 Mayıs 2020 tarihinde hayata geçirilen “Dayanışmanın 100’ü Şiir” in paydaşı olduk. Salgın nedeniyle meslek hayatı durmuş olan tiyatro emekçilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak, geçimlerini kolaylaştırmak ve dolayısıyla Türkiye’de bağımsız tiyatroyu desteklemek amacıyla çalışmalara başladık.
- 24 Kasım 2020 tarihinde, üyelerimiz ve yakınları için aldığımız PCR ve ANTİKOR testleri indirimlerini duyurduk. İstanbul ve Eskişehir’de anlaşmalı olduğumuz kurumlara giderek indirimli Covid-19 testlerinden faydalanabilirsiniz. Detayları görüntülemek için lütfen tıklayınız.
- 14 Mart 2020 tarihinde,özel tiyatroların yaşadığı sorunları paylaşmak ve önerilerimizi iletmek üzere Tiyatro Kooperatifi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımıyla İstanbul’daki Kültür ve Turizm Bakanlığı ofisinde bir araya geldik. Bu önemli toplantıda setler ve seslendirme stüdyoları için de kaygılarımızı dile getirerek, Kültür Bakanlığı’nın bu konuda da gerekli tedbirleri almasını talep ettik. Görüntülemek için tıklayınız.
- 20 Mart 2020 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile “COVİD-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatrolara Hazırlanacak Acil Önlem ve Destek Paketi” hakkında ikinci toplantımızı gerçekleştirdik. Özel tiyatroların birkaç ay içinde kapanma noktasına gelmemesi, en az hasarla mevcut durumdan çıkılabilmesi ve 2020-2021 sezonuna hazırlık yapılabilmesi için destek paketinde yer alabileceği düşünülen öneriler sıralandı. Bu toplantıda yıllardır verdiğimiz mücadelenin önemi bir kez daha anlaşıldı. Kayıt dışı istihdamın ve kanuna uygun şekilde çalıştırılmayan tüm sektör çalışanlarının sorunları bir kez daha gündem oldu. Kültür Bakanlığı ile gerçekleştirilen bu toplantıda, sektörün tüm sorunlarının ivedilikle ele alınacağı bir süreç başlatıldı. Yıllardır kemikleşen sorunlarımızın bu trajik olay karşısında en açık şekilde su yüzüne çıkması üzücü olsa da, ilgili devlet kurumlarının derdimizi en net haliyle gördüğü ve çözüm noktasında Bakanlıkların bile elini kolunu bağlayan sorunlarımızı çözmek için uzun vadede iyi bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. COVID-19 sebebiyle başlatılan ve sektörümüzün tüm sorunlarını tek tek masaya yatıracağımız bu sürecin iyi yönetilebilmesi için tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
- 27 Mart Dünya Tiyatro Günün’de tiyatroyu konuşmamızın yanı sıra, COVID-19 sürecinde yaşanan sorunları ve beklentileri de ele aldığımız bir canlı yayın gerçekleştirdik. Görüntülemek için tıklayınız.
- 3 Nisan 2020 tarihinde CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın talebi üzerine, çıkarılan genelgeler sonrası Türkiye’de yaklaşık kaç oyunun iptal olduğunu ve kaç sahne oyuncusunun ekonomik olarak mağdur olduğuna dair bir araştırma gerçekleştirerek kendilerine bir bilgi notu sunduk.
- 5 Nisan 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sahneler alanı için özel olarak hazırladığımız destek paketi önerilerimizi detaylı raporlar ve sektör tahlillerimiz ile bakanlık yetkililerine ilettik.
- Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerçekleştirilen toplantıda sahne ve gösteri sanatlarına ilişkin bir çalışma grubu kuruldu. Oyuncular Sendikası olarak dahil olduğumuz bu çalışma grubunda, sahnelere acil destek ve destek yönetmeliği konusunda görüşlerimizi münferiten ve tüm grup üyeleri ile beraber ilettik. Çalışmalarımız 2020 Ekim-Aralık ayları boyunca devam edecektir.
- 15 Mart 2020 tarihinde, sektörümüzün tüm bileşenleri ile kapsamlı görüşmeler yapılmaya başlandı. Sektörde yaşanan tüm sorunlar ve gelişmeler beraber istişare edildi. Bu kurumlar ile bilgi alışverişinde bulunmaya, beraber çözüm üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Yapılan ilk görüşmelerde, tehlikeli sınıfta yer alan setler hala çalışmaya devam ettiği için, ortak bir bildirindi yayınladı ve “SETLERİ DURDURUN” çağrısı yapıldı. Görüntülemek için tıklayınız.
- 17 Mart 2020 tarihinde “SETLERİ DURDURUN” kampanyasının ikinci kısmı hayata geçirildi. Oldukça ses getiren sosyal medya kampanyası sonrası yaklaşık olarak setlerin %70 ‘i durdu. Görüntülemek için tıklayınız.
- 19 Mart 2020 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na dizi projelerinin set çalışma koşulları ve COVİD-19 virüs tehliklesi hakkında önlem talebi dilekçesi yazdık.
- 19 Mart 2020 tarihinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dizi projelerinin set çalışma koşulları ve COVİD-19 virüs tehlikesi hakkında önlem talebimizi içeren dilekçemizi sunduk.
- 19 Mart 2020 tarihinde dizi projelerinin yayınladığı tüm ulusal TV yayıncıları ile internet platformu yayıncılarına, COVİD-19 tehlikesi sebebiyle setlerin geçici bir süre durudurulması uyarımızı içeren yazımızı yolladık.
- 18 Mart 2020 tarihinde, çalışmaya devam eden setlerin durdurulması için “SETLERİ DURDURUN” kampanyasının üçüncü ayağı hayata geçirildi. Bu kampanya ile bir devlet kurumu olan ve bir kanal olarak tüm setlerini durdurarak diğerlerine de öncülük eden TRT, dizi çekimlerinin durdurulduğunu açıkladı. Görüntülemek için tıklayınız.
- 21 Mart 2020 tarihinde, Genel Başkanımız Demet Akbağ bir video yayınlayarak tüm kanallara “SETLERİ DURDURUN” çağrısı yaptı. Görüntülemek için tıklayınız.
- 23 Mart 2020 tarihinde İstanbul dahil olmak üzere, Muğla, Nevşehir, Adana ve Ordu’da devam eden setlerin sokak ve mahalle gibi dış çekimlerinin izinlerinin halk sağlığı tehditi sebebiyle askıya alınması için ilgili Valiliklere dilekçeler yazdık.
- 23 Mart 2020 tarihinde İstanbul dahil olmak üzere, Muğla, Nevşehir, Adana ve Ordu’da devam eden setlerin sokak ve mahalle gibi dış çekimlerinin izinlerinin halk sağlığı tehditi sebebiyle askıya alınması için ilgili İl Kültür Müdürlükleri’ne dilekçeler yazdık.
- 25 Mart 2020 tarihinde, sektör bileşenleri ile hazırlanan “Sinema TV sektöründe kamera önü ve arkası çalışanlarına ilişkin ekonomik tedbir taleplerimizi” kamuoyuna açıkladık. Görüntülemek için tıklayınız.
- Uyarıları ciddiye alıp setleri durduran kanalların yanı sıra, 26 Mart 2020 tarihinde SHOW TV anahaber bülteninde tüm setlerin durdurulmasına yönelik genel bir çağrı yapıldı. Görüntülemek için tıklayınız.
- 26 Mart 2020 tarihinde Sanat Yönetmenleri Derneği’nin kaleme aldığı ortak bildiriyi imzaladık ve kamuoyu ile paylaştık. Görüntülemek için tıklayınız.
- Yapılan çağrılar ve kamuoyu baskısı sonucunda ATV hariç tüm kanallar dizi çekimlerini durdu. Bu noktada ATV’ye yönelik bir kamuoyu baskısı oluşturuldu. Yapılan uyarılar sonrası ATV de dizi çekimlerinin bir kısmına ara verdi. Görüntülemek için tıklayınız.
- 18 Mayıs 2020 tarihinde “Covid-19 Sürecinde Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Önlemler Kılavuzunu Yayınladık. Kılavuzu görüntülemek için lütfen tıklayınız.
- 1 Temmuz 2020 tarihinde TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve Kanal Koordinatörü Cemal Yavuz ile bir toplantı gerçekleştirerek TRT’de yayınlanan dizi setlerinde Covid-19 tedbirleri masaya yatırıldı. TRT ve Oyuncular Sendikası arasında İSİG, Hukuk ve Strateji birimlerinden oluşacak bir ekip kurulması kararlaştırıldı. 1 Ekim 2020 tarihinde TRT 1 Genel Koordinatörü Cemil Yavuz ile ikinci bir toplantı gerçekleştirilerek TRT dizi setlerinde alınan Covid-19 tedbirleri detaylı olarak ele alındı. Ayrıca iki kurum arasında kurulacak ekibin ele alacağı konular ve çalışmaların ileriye dönük de şekillenebilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.
- 2020 Eylül ayı itibariyle set çalışmalarının yeniden başlaması üzerine, sektör paydaşlarıyla toplantılar gerçekleştirerek setlerde gerekli COVID-19 tedbirlerinin alınması için önerilerimizi sunduk.
- 16 Mart 2020 günü öncelikle seslendirme oyuncuları arasında yapılan hızlı bir anket çalışması sonucu; 6 saat içinde ankete cevap veren 151 seslendirme oyuncusundan 149’u COVID-19 salgını sebebiyle tedirgin olduklarını, stüdyolara gitmek istemediklerini ve fiziki olarak stüdyolarda yapılan kayıtlara bir süreliğine ara verilmesini istediklerini belirtmişlerdir.
- Yine 16 Mart akşamı aktif çalışan tüm seslendirme stüdyolarına mail yoluyla seslendirme oyuncuları nezdinde yapılan anketin sonuçlarıyla beraber stüdyolarda fiziki kayıtlara derhal ara verilmesi, mümkün olan koşullar tesis edilerek evden ses yollamak suretiyle uzaktan çalışma düzenine geçilmesi ile ilgili talep iletildi.
- 17 Mart 2020 tarihinde, seslendirme alanı için “KAYITLARI DURDURUN” çağrısı yapıldı. Görüntülemek için tıklayınız.
- Sendikanın bu çağrısı, devam eden talepleri ve hatırlatmaları sonucu, seslendirme oyuncularının da sendikanın tavsiye kararına büyük çoğunlukla uyarak stüdyolara fiziki kayıt için gitmek istemediklerini belirtmeleri üzerine takip eden 7 ila 10 gün içerisinde stüdyoların büyük çoğunluğu fiziki kayıt çalışmalarını tamamen durdurdu ve evden ses yollamak suretiyle uzaktan çalışma modeline geçilmesi için hazırlıklara başlandı.
- Bu doğrultuda seslendirme oyuncuları da evlerinden kayıt alabilmek için gerekli teknik düzenlemeleri yapmaya, gerektiğinde ekipman satın almaya ya da yenilemeye azami özen gösterdiler.
- 30 Mart 2020 tarihinde sendikamızın seslendirme çalışma grubu, uzaktan kayıtları kolaylaştırmak ve seslendirme oyuncusu üyelerine fayda sağlamak için, seslendirme oyuncularının elindeki ekipmanların kaydının tutulmasına yönelik bir envanter çalışması başlattı. Bu envanter düzenli olarak seslendirme oyuncularından gelen bilgilerle güncellenip seslendirme stüdyolarıyla paylaşılmaktadır. Eğer profesyonel seslendirme yapan bir üyemizseniz, bu envanterde bilgilerinizin yer alabilmesi için lütfen aşağıdaki bölümü doldurarak oyuncusendika@gmail.com adresine gönderiniz:
İsim, soyisim:
Telefon no:
Mikrofon (marka, model):
Ses kartı (marka, model):
Bilgisayar (var, yok şeklinde):
Kayıt için kullandığınız yazılım (var ise adını ve versiyonunu belirtiniz):
Bilgisayar var ise işletim sistemi (Windows ya da mac OS X lütfen versiyon belirtiniz):
Tablet (var/yok şeklinde):
Pop filtre (var/yok şeklinde):
- Son olarak 7 Nisan 2020 Salı günü itibarıyla sendikamız Web sitesinde seslendirme oyuncusu üyelerimize özel yeni bir hizmet hayata geçirildi. Ses bankası adını verdiğimiz bu veri tabanına seslendirme oyuncusu üyelerimiz mesleki bilgilerini girebileceklerdir. Bu veri tabanına bilgilerinizi girebilmek için: TIKLAYINIZ.
- Şu an hali hazırda seslendirme alanındaki çalışmaların çok büyük çoğunluğu uzaktan kayıt sistemiyle yapılmaktadır. Uzaktan kaydın kesinlikle mümkün olmadığı hallerde ise çalışmalar, sendikamız tarafından da kesinlikle alınması talep edilen olağanüstü önlemlere uygun olarak, gerekli hijyenik ve işyeri tedbirlerinin alınması suretiyle ve seslendirme oyuncusunun rızası ile stüdyolarda fiziki kayıt biçiminde sürdürülmektedir.
- 25 Eylül 2020 tarihinde seslendirme stüdyoları ile ortak bir açıklama yayınlayarak ” COVID 19 Salgını ve Normale Dönüş Sürecinde Seslendirme Stüdyolarında Uygulanacak Önlemler” kılavuzumuz ilan edildi. Yapılan ortak açıklamayı görüntülemek için tıklayınız.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasına istinaden SGK prim borcu olup olmamasına bakılmaksızın Covid-19 hastalığına yakalananlar Sağlık Bakanlığı’nın bu hastalıkla ilgili her türlü tanı/tedavi/korunma yönteminden yararlanabilmektedir. Görüntülemek için tıklayınız.
“ 3.Faz Sosyal Destek Programı” başvuru detayları için tıklayınız
4A (SGK) – İşyerine Bağlı Çalışanlar İçin Düzenlemeler
-1.000 TL Sosyal Yardım-
Daha önce kayıtlı olup sosyal yardım ödeneklerinden faydalanan 1 milyon 111 bin ihtiyaç sahibine 1.000TL yardım ödemesi yapılmıştı. Birinci fazda verilen 1.000TL yardımdan sonra, İkinci faz ödemeleri de açıklanarak birinci fazda yararlanamayan ihtiyaç sahiplerine ödenecek.
Bu ödemelerden sonra üçüncü faz ödemelerinin de olacağı ve bu ödemelerin işten çıkarılmış veya ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakılan kişilerin yararlanacağı açıklandı. Üçüncü faz ödeneğine başvurular e-devlet üzerinden yapılacaktır. Görüntülemek için tıklayınız.
– Sağlık Raporu –
01 Mart 2020 tarih itibarı ile sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan ve kronik hastalığı nedeniyle kişilere düzenlenmiş ilaç teminine yönelik MEDULA Sisteminde kayıtlı olan sağlık raporları (sağlık kurulu raporu ve/veya uzman hekim raporu) daha sonra açıklanacak tarihe kadar geçerli sayılacaktır. Görüntülemek için tıklayınız.
-Covid-19 Kapsamında Çalışma ve İzin Türleri-
Evden çalışma:
İş Hukuku kapsamında uzaktan çalışma olarak isimlendirilen bu durum işçilerin tüm işlerini uzaktan bağlanarak ve teknolojiden faydalanarak mesai saatlerine riayet ederek yürütmesi anlamına gelmektedir. İşveren ve işçinin anlaşması sonucunda aynı koşullarla iş sözleşmesinin devam etmesi anlamına gelmektedir.
Yıllık ücretli/ücretsiz izin:
İşveren ve işçinin ortak iradesi ile yıllık ücretli veya ücretsiz izin kullanılabilir. Taraflardan birinin bu durumu kabul etmemesi halinde iznin ücretli ve ücretsiz olması durumuna göre incelemek gerekir.
Yıllık ücretli izin:
Kanun kapsamında İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara on dört günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden, on beş yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz.
İşveren işçinin hak ettiği halde kullanmadığı yıllık ücretli izni olması halinde işçiyi yıllık izne çıkarabilir, işçinin onayı gerekmez. İşçi işverenin onayı olmadan yıllık ücretli izinlerini kullanamaz.
Ücretsiz izin:
İşçi ve işverenin karşılıklı olarak anlaşması halinde işçi, karşılıklı olarak belirlenen süre için ücretsiz izin kullanabilir. Bu süre içinde işçi için ücret ve işçinin SGK primleri ödenmeyecektir. İşveren tarafından işçinin, rızası alınmaksızın ücretsiz izne çıkarılması haklı fesih kapsamına girer ve işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. İşçi ve işveren ortak olarak karar vererek ücretsiz izin kullanılabilir. Fakat işçi veya işveren diğer tarafın onayı olmaksızın ücretsiz izne çıkamaz/çıkaramaz.
Telafi Çalışması:
Zorunlu nedenlerle işin durması, işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle çalışma sürelerinin önemli ölçüde azalması ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, iki ay içinde tamamlanmak koşuluyla, işbaşı yapıldığında çalışılmayan zamanlar için telafi çalışması yapılabilir. Telafi çalışması günde 3 saati aşamayacak ve fazla mesai olarak dikkate alınmayacaktır.
Çalışılmayan süre içerisinde çalışanlara çalışmadıkları dönemde ve telafi döneminde normal ücret ödenecektir. Telafi çalışması yaptıracak işveren, bu çalışmanın hangi nedene dayandığını açık olarak işçiye bildirmek zorundadır. Bu bildirimde ayrıca telafi çalışmasının ne zaman başlayacağının ve ne şekilde yaptırılacağının da bildirilmesi gerekmektedir.
4B (Bağ-Kur) – Serbest Meslek Makbuzu Olanlar İçin Düzenlemeler
- Tüm SMM mükellefleri Covid 19 kapsamında mücbir sebep kapsamında yer almaktadır.
- Aşağıdaki maddelerle ilgili anlaşılamayan tüm konularda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirinizden görüş almayı unutmayınız.
- Buna göre, Mart ayı içerisinde verilmeyen beyanname ve vergi ödemeleri 30 Nisan’a uzatılmıştır.
- 2019 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödenme süresi 30 Nisan gün sonuna kadar uzatıldı.
- Şubat ayı KDV beyannamesinin verilme ve ödenme süresi 24 Nisan gün sonuna kadar uzatıldı
- Nisan-Mayıs-Haziran aylarında vermeleri gereken Muhtasar beyanname, KDV beyannameleri süresi 27 Temmuz gün sonuna kadar uzatıldı.
- Kronik rahatsızlık nedeniyle beyanname/bildirim verme ve ödeme sürelerinin uzatılması için mükellefin kronik rahatsızlığı bulunduğuna dair beyanını içeren İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vereceği yazılı başvurusuna istinaden yapılacak olup sağlık kuruluşundan alınan belgelerin sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 30 gün içerisinde bağlı olunan vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Görüntülemek için tıklayınız.
- Ancak her durumda Mükellefler mücbir sebep kapsamına girip girmediklerini belirlemek için gerekli sorgulamayı,
- İnteraktif Vergi Dairesi > Bilgilerim menüsü altında yer alan sorgulama bölümünden veya e-devlet üzerinden kontrolünü yapmalıdırlar.
e-devlet/bilgilerim/518 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Mücbir Sebep Durumu Sorgusu
- 01/01/2020 tarihinde kamu bankalarına ödenmesi zorunlu kılınan her türlü verginin tahakkuk fiş no ile banka fark etmeksizin GİB sisteminden kredi kartlarıyla ödenebilme kolaylığı getirilmiştir. Görüntülemek için tıklayınız.
- SGK – Bağkur prim ödemelerinin ertelenmesine ilişkin maddeler aşağıdaki şekildedir;
- Nisan sonuna kadar ödenmesi gereken Mart 2020 dönemi sgk primlerinin ödeme süresi 02/11/2020,
- Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken Nisan 2020 dönemi sgk primlerinin ödeme süresi 30/11/2020,
- Haziran sonuna kadar ödenmesi gereken Mayıs 2020 dönemi sgk primlerinin ödeme süresi 31/12/2020
- Erteleme nedeniyle gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.
- Kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gerçek kişi işverenler (isteğe bağlı sigortalılar hariç) rahatsızlığını sağlık kuruluşlarından alınacak belgelerle ispat edenlerin, mücbir sebep dönemi boyunca tahakkuk edecek sigorta primleri, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15 üncü günün sonuna kadar ertelenmiştir.
- Ancak belge ve beyannameile yapılması gereken başvuruların sürelerinde ertelemeye gidilmemiş Bu nedenle usul ve sürelerinde verilmesi önemlidir. Görüntülemek için tıklayınız.
- 01 Mart 2020 tarih itibarı ile sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan ve kronik hastalığı nedeniyle kişilere düzenlenmiş ilaç teminine yönelik MEDULA Sisteminde kayıtlı olan sağlık raporları (sağlık kurulu raporu ve/veya uzman hekim raporu) geçerli sayılacaktır. Görüntülemek için tıklayınız.
Emekliler İçin Düzenlemeler
- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltilmesi çalışmaları sürdürülmektedir.
- Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı itibariyle ödenmeye başlandı. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılması sağlanacaktır.
- 65 yaşını doldurmuş veya Kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gerçek kişi işverenler (isteğe bağlı sigortalılar hariç) rahatsızlığını sağlık kuruluşlarından alınacak belgelerle ispat edenlerin, mücbir sebep dönemi boyunca tahakkuk edecek sigorta primleri, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15 üncü günün sonuna kadar ertelenmiştir.
- Ancak belge ve beyannameile yapılması gereken başvuruların sürelerinde ertelemeye gidilmemiş Bu nedenle usul ve sürelerinde verilmesi önemlidir. görüntülemek için tıklayınız.
- 01 Mart 2020 tarih itibarı ile sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan ve kronik hastalığı nedeniyle kişilere düzenlenmiş ilaç teminine yönelik MEDULA Sisteminde kayıtlı olan sağlık raporları (sağlık kurulu raporu ve/veya uzman hekim raporu) geçerli sayılacaktır. Görüntülemek için tıklayınız.
- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak. Bununla ilgili bağlı olunan muhtarlık,belediye ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.
İşyeri Sahibi Olan Üyelerimiz İçin Düzenlemeler
- Sinema ve tiyatro faaliyetleri yürüten her türlü işletme Covid 19 kapsamında mücbir sebep kapsamında yer almaktadır.
- Aşağıdaki maddelerle ilgili anlaşılamayan tüm konularda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirinizden görüş almayı unutmayınız.
- 2019 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödenme süresi 30 Nisan gün sonuna kadar uzatıldı.
- Şubat ayına ait BA/BS formlarının verilme süresi 30 Nisan gün sonuna ertelendi.
- Şubat ayı KDV beyannamesinin verilme ve ödenme süresi 24 Nisan gün sonuna kadar uzatıldı
- Nisan-Mayıs-Haziran aylarında vermeleri gereken Muhtasar beyanname, KDV beyannameleri, BA/BS bildirimleri verme ve defter beratı yükleme süresi 27 Temmuz gün sonuna kadar uzatıldı. Görüntülemek için tıklayınız.
- Mükellefler mücbir sebep kapsamına girip girmediklerini belirlemek için gerekli sorgulamayı, İnteraktif Vergi Dairesi > Bilgilerim menüsü altında yer alan sorgulama bölümünden yapabilirler.
- 01/01/2020 tarihinde kamu bankalarına ödenmesi zorunlu kılınan her türlü verginin tahakkuk fiş no ile banka fark etmeksizin GİB sisteminden kredi kartlarıyla ödenebilme kolaylığı getirilmiştir. Görüntülemek için tıklayınız.
- 03.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında işletmelerin kira sözleşmelerinde önemli bir düzenlemeye gidildi. İlgili düzenlemeye göre 1 Mart-30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kirasını ödeyemeyen firmalar için bina sahipleri kira sözleşmesinin feshini ve kiracının tahliyesini isteyemeyecek. Görüntülemek için tıklayınız. (Madde 51 Geçici Madde 2)
-Kısa Çalışma Ödeneği –
İşsizlik Sigortası fonundan karşılanmak üzere, haftalık çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir. İşkur değerlendirmesi sonrası uygunluk alan işyerlerine verilecektir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kredi, Faiz ve Finansman Düzenlemeleri
- Covid-19 salgını için alınan tedbirlerden etkilenen ve nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri en az 3 ay süreyle ertelenecek ve gerekli durumlarda bu firmalara finansman desteği sağlanacak.
- İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan edip talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının; Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.
- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.
EK BİLGİLER
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yapılan Sosyal Yardımlar:
1.000TL SOSYAL YARDIM – Daha önce kayıtlı olup sosyal yardım ödeneklerinden faydalanan 1 milyon 111 bin ihtiyaç sahibine 1.000TL yardım ödemesi yapılmıştı. 1.Fazda verilen 1.000TL yardımdan sonra, 2.Faz ödemeleri de açıklanarak 1.Fazda yararlanamayan ihtiyaç sahiplerine ödenecek.
Bu ödemelerden sonra 3.Faz ödemelerinin de olacağı ve bu ödemelerin işten çıkarılmış veya ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalan kişilere verileceği açıklandı. 3.Faz ödeneğine başvurular e-devlet üzerinden yapılacaktır. Görüntülemek için tıklayınız.
Diğer Sosyal Yardımlar :
Genel Gıda Yardımları – Barınma Yardımları – Yakacak Yardımları – Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım – Öksüz ve Yetim Yardımı – Engelli İhtiyaç Yardımı – Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Ödemeleri – Genel Sağlık Sigortası Katılım Payı Ödemesi – Kronik Hastalara Yönelik Yardım Programı – Yaşlılık Aylığı – Engelli Aylığı
Detaylı bilgi için tıklayınız.
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ 518 – Mücbir Sebep için tıklayın
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- Coronavirüs (COVİD-19) Halk Sağlığı Tehdidi ve İş Yerleri Sağlık Tedbirleri
Hakkında 13.03.2020
T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- COVİD-19 Pandemisi , Kültür Sanat Faaliyetlerinin Durdurulması, Sanatçıların
Ekonomik Mağduriyeti, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Tarafından Önerilen Tazmin Yöntemi ve Önerilerimiz Hakkında
T.C. AİLE, ÇALIŞMA ve SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- Dizi Projelerinin Set Koşulları & COVİD-19 Salgın Tehlikesi Talepler 19.03.2020
- COVİD-19 Pandemisi, Set, Sahne ve Stüdyolarda Çalışma Koşulları & Önlemleri Hakkında 22.05.2020
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- Dizi ve reklam setleri için önleyici tedbirlerin alınması talep yazısı 23.03.2020
- COVID-19 sebebiyle kültür sanat alanında yaşanan sorunlara ilişkin talep ve öneriler 20.04.2020
- “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Sektörüne Destek” Projesi Hakkında 19.06.2020
İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜKLERİ İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- İstanbul İl Kültür Müdürlüğü’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 23.03.2020
- Adana İl Kültür Müdürlüğü’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
- Muğla İl Kültür Müdürlüğü’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
- Ordu İl Kültür Müdürlüğü’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
VALİLİKLER İLE YAPILAN YAZIŞMALAR
- İstanbul Valiliği’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 23.03.2020
- Adana Valiliği’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
- Muğla Valiliği’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
- Ordu Valiliği’ne – Önleyici Tedbirler Hakkında 24.03.2020
YAYINCILARA GÖNDERİLEN YAZILAR
- Yayınlanmakta Olan Dizi Projelerinin Set Koşulları & COVİD-19 Salgın Tehlikesi Hakkında 19.03.2020
- TRT – “Setler ve Kurgu Stüdyolarında Uygulanacak Önlemler Kılavuzu” ve Randevu Talebi 10.06.2020
SESLENDİRME STÜDYOLARINA GÖNDERİLEN YAZILAR
- Seslendirme & Dublaj Stüdyoları, Çalışan Sağlığı ve COVİD-19 Önlemleri Hakkında 30.03.2020
- Seslendirme & Dublaj Stüdyoları, Çalışan Sağlığı ve COVİD-19 Önlemleri Hakkında 12.06.2020
YAPIMCILARA GÖNDERİLEN YAZILAR
BİLİM KURULU ÜYELERİNE GÖNDERİLEN YAZI
DİĞER YAZIŞMALAR
- COVİD-19 Pandemisi ve Dizi Setlerinde Çalışmanın Geçici Olarak Durdurulması Hakkında / Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Sayın Hülya Koçyiğit 13.04.2020