Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

2557 yıllık “Dionysos Şenliği” Seferihisar’da yeniden başladı.

Seferihisar Belediyesi tarafından İon Kentleri Rotası ile başlatılan süreç “Dionysos Şenliği” ile devam ediyor. Dünyadaki İlk Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu topraklarda, binlerce yıl önceki meslektaşlarımızın günümüzdeki temsilcileri olarak biz de yerimizi aldık. Seferihisar’ın tüm sanatçılar için önemi çok büyük. Bölgenin uluslararası arenada bilinmesi, dünya sanatçılarını Seferihisar ile tanıştırmak ve ağırlamak için önemli adımlar atılıyor. Oyuncular Sendikası olarak çok kıymetli olan bu tarihe sahip çıkmak ve yaşatmak için bizler de çalışmaya devam edeceğiz.

25 Temmuz 2023 tarihinde, Seferihisar Belediyesi ile sendikamız arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında ilk olarak ,19 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilen şenlikte, Teos’un ve Sanatçılar Birliği’nin hikayesini anlattık. Hazırladığımız gösteride, bölgenin yerel tiyatro topluluğu olan Ürkmez Kadın Tiyatrosu ile sahneyi paylaştık.

Bu süreçte göstermiş oldukları destek ve emekleri için Pat Atölye ekibine ve Çağla Canbaz’a çok teşekkür ediyoruz.

Teos’un ve Sanatçılar Birliği’nin hepimizi etkileyen hikayesine bir bakalım.

 

SANATÇILAR BİRLİĞİ

Binlerce yıl önceydi…

Teos zaman içinde, deniz ticaretiyle gelişmiş, zenginleşmiş, büyümüş. Birçok filozofun, sanatçının yuvası olmuş.

Bahsi geçen zamanlarda bu topraklar bilimin, felsefenin doğduğu, sanatın ve sanatçının yetiştiği bir kentti. Diğer kentlerdeki birçok sanatçı ve düşünürün yolu Teos’tan geçiyordu.

 

 

Fakat Teos aynı zamanda bir liman kentiydi.  Ve o dönem limanları tehdit eden korsanlar vardı… Sık sık korsan saldırılarına maruz kalıyordu kent. Saldırılardan biri M.Ö. 3. yüzyılda gerçekleşmişti.

 

Kenti saran korsanlar, önemli yerleri ele geçirmiş, birçok yurttaşı rehin almıştı. Karşılığında altın ve gümüş talep ediyorlardı.

Teos’a dokunulmazlık hakkı gerekiyordu. Ancak o zaman korsanlardan kurtulabilirdi.

 

Attalos, Dionysos’u hanedanlığın kutsal koruyucusu olarak ön plana çıkarmıştı.
Bunu taçlandırmak için de Dionysos Sanatçılar Birliği’ni kente davet etmeyi önermişti.

Dionysos Sanatçıları gezici bir sanat topluluğuydu. Bir kentten diğerine gidiyor, oyunlar organize ediyorlardı. Haklarını koruma altına almak için bir araya gelip Dionysos Sanatçılar Birliği’ni kurmuşlardı.

 

İşte 1.Attalos, bu birliği Teos’a davet etmiş, onlara verdiği imtiyazları bir yazıtla duyurmuştu. Şöyle demişti:

 

 

 “Onlara(sanatçılara) şehirdeki 6000 drahmi değerindeki toprağı mal olarak almasına ve alınan bu toprağın -ki onu halk Dionysos Sanatçılar Birliğine verdi- kutsal olarak duyurulmasına, şehirde süresiz olarak vergiden muaf olmasına karar verildi…. İki adam, halktan toplananlarla toprağın alınması için görevlendirilsin. Toprağın satın alınması amacıyla görevlendirilenlere, kasadan 3000 drahmi verilsin. Geri kalan 3000 drahmi daha önceden şehrin yönetim için kral tarafından verilen kasadan verilsin… Ve tüm bu şeylerin halka bildirilmesi amacıyla tüm bu kararlar taştan bir stelin üzerine yazılsın ve Dionysos’un naos’u taçlandırılsın ve Dionysos’un naos’una koyulsun. Ve bu karar tiyatronun parastadasına da yazılsın ve çelenk koyulsun. Atanan eliçiler bu kararı Dionysos sanatçılarına bildirsin, onlara karşı onur ve iyi niyet olsun ki onlar Teos halkı için devam etsin.”

 

Sanatçılar için Teos’tan gelen bu çağrı önemliydi. Sonunda yerleşik bir düzenleri olacaktı. Hem de Teos’ta, tanrı Dionysos’un şehrinde. Teoslular için de önemliydi sanatçıların gelmesi. Kentlerine bolluk ve bereket getireceklerdi…

Teos, sanatçıların yeni yuvası oldu. Sanatçılar haklarına kavuştu, burada kök saldı. Aynı zamanda diğer krallıklarla iletişimi iyi tutarak kente kaynaklar gelmesini sağladı. Böylece Teos’a zenginlik, bolluk, bereket geldi. Teos, sanatçıları sayesinde İonia’nın içinde bir kutup yıldızı gibi parladı, diğer herkese yol gösterdi. Kent bu sayede, yıllar sonra da olsa, dokunulmaz hakkını kazandı.

 

Sanatçılar yıllarca bu topraklarda Dionysos Şenlikleri düzenledi, oyunlar yaptı, şarkılar söylediler. Yüzyıllar boyu sürecek bir geleneğin ateşini yaktılar, sanatın coşkusunu nesilden nesile aktardılar.

O ateş yüzyıllar boyu devam etti ve gün geldi, bir rüzgar esti, ateş söndü.

Aradan 3000 yıl geçti. Teos’un eteklerinde artık Seferihisar vardı. Ve Seferihisar’ın sanat aşığı kent yöneticileri bu bölgeyi sanatın merkezi yapmak, bu topraklarda sanatı yeniden canlandırmak için harekete geçti, sanatçıları yeniden kente davet etti.

 

3000 yıl sonra sanatçılar yeniden bu topraklarda, bu sahnede bir arada. Yeniden Dionysos Tapınağı’nın yanında, antik tiyatronun karşısında, ulu zeytin ağaçlarının altında, mandalina kokularının arasında.

 

Oyuncular Sendikası burada.

 

Mücadele inancıyla sesleniyoruz sizlere.

Yaşasın Dionysos şehri, yaşasın sanatçıların şehri Teos.