4A’lı Olmak

Oyuncuların 4A’lı çalışması ile ilgili Genel Başkan Memet Ali Alabora ve Biroy Genel Başkanı Janset Paçal 01.08.2012 20:20’de Habertürk Ana Haber’e konuk oldular.

Hem oyuncuların neden 4A’lı çalışması gerektiğini vurgulayan açıklamaların yapıldığı hem de  bu hususta sektörün son 49 yıldan beri süregelen sorunlarına değinildiği programda, ayrıca oyuncuların sigortalılığı konusunda SGK ve yapımcılar tarafındaki son gelişmeler de konuşuldu. “Biz, bu sektörün uluslararası standartlarda organize olmuş, bugün modern dünyadaki kuralları uygulayan ve başarılarını daha da fazla geliştiren, gelişmiş ülkelere de yayan bir sektör olmasını istiyoruz. Yapımcısıyla, kanalıyla, oyuncusu ile birlikte hep beraber bunu gerçekleştirlmesini istiyoruz.” diye sözlerine başlayan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora bunun gerçekleşebilmesi için ise uluslararası standartların benimsenmesi gerektiğini belirtti. Bu hususta Türkiye’de çalışma ilişkilerinde 50 yıldır süregelen bir problem olduğunu belirten Alabora, “bu problem 34 yıl öncesinde yasada düzeltilmiş olmasına rağmen uygulamada düzeltilememiştir.” şeklinde konuştu.

Oyuncuların neden 4A’lı  olarak çalışmaları gerektiğini ise bir işeveren bağlı olarak çalışma şeklinde yasaya dayanarak açıklayan Memet Ali Alabora, “Bir işin yapılmasında çalışanın üstünde işi nasıl yapılacağını söyleyen, çalışma saatlerine karar veren, koşullarına karar veren biri varsa burada çalışanın bağlı çalışan olur.Oyuncuların da ister başrol olsun, isterse yan rol olsun  bu bağlamda işvrene tabi olduklarını, sete kaçta gidip geliceğinizi, yemeği kaçta yiyeceğinizi işveren karar verdiği için” oyuncuların da bağlı çalışan olduklarını belirtti.

SGK’nın 24 Temmuz’da çıkarmış olduğu bu son genel yazının da bu anlamda kanunu aykırı maddeleri içerdiğini belirten Genel Başkan 08.0802012 Çarşamba günü bu hususta bakanlıkla bu sorunun giderilmesi için görüşülmeye gidileceğini belirtti.
Son olarak, 49 yıl evvel bu hata yapıldığından beri sektörde çalışan binlerce insanın sosyal güvencesiz hayatlarını yitirmeleri ya da yaşlılıkların geçirdiklerini, binlerce sektör çalışanının gider pusulası ile çalıştırılarak sistemin dışana itilmesi ile sonuçlanan bu uygulamanın sektörün tüm bileşenleri ile birlikte çözülmesi gerektiğini vurguladı.

BİROY Başkanı Janset Paçal’da sözleşme serbestisi söylemine dayanarak, işşizlik tehditi ile insanlara sözleşmelerin imzalatıldığı bir sektörde sorunun bütün sektörün sorunu olduğununu yeniden vurgu yapmış ve sorunun sadece başrollerle ilgili olmadığını belirtti.

tvarsivi.com/player.php