Covid-19 Sürecinde Sahne Alanı İçin Yapılan Çalışmalar

• 12 Mart 2020 tarihinde işyerlerimizde gerekli tedbir ve önlemlerin alınması için sektörümüze özel bir bilgilendirme yapıldı. Görüntülemek için tıklayınız.

• 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’dan doğan haklarımıza dayanarak Sağlık Bakanlığı’na işyerlerimiz olan set, sahne ve stüdyoları da kapsayacak şekilde; ülkemizdeki işyerlerine yönelik “önlem planı” yapılıp yapılmadığını sorduk. Görüntülemek için tıklayınız.

• Virüs salgını sebebiyle, Nisan ayının ilk haftasında, Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinden oyuncu örgütü temsilcileri ile İstanbul’da yapılacak olan EuroFIA toplantısı olmak üzere, planlanmış ve planlanan tüm geniş katılımlı toplantı ve etkinliklerimiz askıya aldık.

• 14 Mart 2020 tarihi itibariyle uluslararası oyuncu örgütleri ile de iletişime geçmeye başladık. Dünyada kültür sanat alanında yaşanan her gelişmeyi yakından takip ettik, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na doğrudan bilgi aktarımı sağladık.

• 16 Mart 2020 tarihinde sendika ofisimizi kapatarak, çalışanlarımızın sağlığını korumak ve geçici çalışma ofisimiz Akatlar Kültür Mekezi’nin ziyaretçi trafiğine kapatılması sebebiyle home-office çalışma düzenine geçtik. Ofisimiz kapalı olsa dahi, aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz. Bu süreçte aktif olarak çalıştığımızı ve çalışma hayatından doğan her sorununuz için bize başvurmaya devam edebileceğinizi bilmenizi isteriz. Görüntülemek için tıklayınız.

GSM     :05308210098 – 99

E-posta: info@oyuncularsendikasi.org

• 22 Mart 2020 tarihinde, üyelerimize kapsamlı bir mail atarak, işe gitmek istemeyen üyelerimize hukuki argümanları tek tek sıraladık, mücbir sebep konusuna açıklık getirdik ve sözleşmelerle ilgili detaylı bilgi aktarımı yaptık. Detaylar için, 22 Mart 2020 tarihli e-postamıza bakabilirsiniz.

• Maalesef çalışma hayatına ilişkin genel bir yasak kararı çıkmadığından, çalışmaya devam etmek zorunda kalan ve “EVDE KALAMAYACAK OLANLAR “ için genel ve kapsamlı taleplerimizi açıklamaya devam ettik. Görüntülemek için tıklayınız.

• 31 Mart 2020 tarihinde tiyatro oyuncusu, seslendirme oyuncusu, opera şarkıcısı ve dansçı meslektaşlarımızın ekonomik kaygılarını dile getirdiğimiz ve taleplerimizi yetkililere de ilettiğimiz açıklamamızı gündemde tutmaya devam ettik. Görüntülemek için tıklayınız.

• 65 yaş üstü bir üyemizin bu süreçte yaşadığı ekonomik güçlük, durumun sendikamıza bildirilmesi ile çözüme kavuşturuldu. Ancak bu durum Kültür ve Turizm Bakanlığı ile “65 yaş üstü, hiçbir sosyal güvencesi olmayan, yıllarca sigortasız çalıştırıldıkları için emekli olamayan” meslektaşlarımızın durumunu birkez daha gündeme getirmemize sebep oldu. Bu durumda olan meslektaşlarımız için uzun vadede kalıcı çözümler üretmek için çalışmalarımızı yeniden başlattık.

• 4 Nisan 2020 tarihinde DİSK, KESK, TTB ve TMOBB’un hazırladığı onbinlerce yurttaşın, aydının, akademisyenin, sanatçıının ve kurumların ortak iradesini yanıstan “Yedi Acil Önlem” metnini kurum olarak imzaladık. Görüntülemek için tıklayınız.

• 20 Mayıs 2020 tarihinde  hayata geçirilen “Dayanışmanın 100’ü Şiir” in paydaşı olduk. Salgın nedeniyle meslek hayatı durmuş olan tiyatro emekçilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak, geçimlerini kolaylaştırmak ve dolayısıyla Türkiye’de bağımsız tiyatroyu desteklemek amacıyla çalışmalara başladık.

• 24 Kasım 2020 tarihinde, üyelerimiz ve yakınları için aldığımız PCR ve ANTİKOR testleri indirimlerini duyurduk. İstanbul ve Eskişehir’de anlaşmalı olduğumuz kurumlara giderek indirimli Covid-19 testlerinden faydalanabilirsiniz. Detayları görüntülemek için lütfen tıklayınız.

• 14 Mart 2020 tarihinde,özel tiyatroların yaşadığı sorunları paylaşmak ve önerilerimizi iletmek üzere Tiyatro Kooperatifi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımıyla İstanbul’daki Kültür ve Turizm Bakanlığı ofisinde bir araya geldik. Bu önemli toplantıda setler ve seslendirme stüdyoları için de kaygılarımızı dile getirerek, Kültür Bakanlığı’nın bu konuda da gerekli tedbirleri almasını talep ettik. Görüntülemek için tıklayınız.

• 20 Mart 2020 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile “COVİD-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatrolara Hazırlanacak Acil Önlem ve Destek Paketi” hakkında ikinci toplantımızı gerçekleştirdik. Özel tiyatroların birkaç ay içinde kapanma noktasına gelmemesi, en az hasarla mevcut durumdan çıkılabilmesi ve 2020-2021 sezonuna hazırlık yapılabilmesi için destek paketinde yer alabileceği düşünülen öneriler sıralandı. Bu toplantıda yıllardır verdiğimiz mücadelenin önemi bir kez daha anlaşıldı. Kayıt dışı istihdamın ve kanuna uygun şekilde çalıştırılmayan tüm sektör çalışanlarının sorunları bir kez daha gündem oldu. Kültür Bakanlığı ile gerçekleştirilen bu toplantıda, sektörün tüm sorunlarının ivedilikle ele alınacağı bir süreç başlatıldı. Yıllardır kemikleşen sorunlarımızın bu trajik olay karşısında en açık şekilde su yüzüne çıkması üzücü olsa da, ilgili devlet kurumlarının derdimizi en net  haliyle gördüğü ve çözüm noktasında Bakanlıkların bile elini kolunu bağlayan sorunlarımızı çözmek için uzun vadede iyi bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. COVID-19 sebebiyle başlatılan ve sektörümüzün tüm sorunlarını tek tek masaya yatıracağımız bu sürecin iyi yönetilebilmesi için tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

• 27 Mart Dünya Tiyatro Günün’de tiyatroyu konuşmamızın yanı sıra, COVID-19 sürecinde yaşanan sorunları ve beklentileri de ele aldığımız bir canlı yayın gerçekleştirdik. Görüntülemek için tıklayınız.

• 3 Nisan 2020 tarihinde CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın talebi üzerine, çıkarılan genelgeler sonrası Türkiye’de yaklaşık kaç oyunun iptal olduğunu ve kaç sahne oyuncusunun ekonomik olarak mağdur olduğuna dair bir araştırma gerçekleştirerek kendilerine bir  bilgi notu sunduk.

• 5 Nisan 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sahneler alanı için özel olarak hazırladığımız destek paketi önerilerimizi detaylı raporlar ve sektör tahlillerimiz ile bakanlık yetkililerine ilettik.

• Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerçekleştirilen toplantıda sahne ve gösteri sanatlarına ilişkin bir çalışma grubu kuruldu. Oyuncular Sendikası olarak dahil olduğumuz bu çalışma grubunda, sahnelere acil destek ve destek yönetmeliği konusunda görüşlerimizi münferiten ve tüm grup üyeleri ile beraber ilettik. Çalışmalarımız 2020 Ekim-Aralık ayları boyunca devam edecektir.