Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

Afet Bölgesi için “BİRLİKTE SANAT, BİRLİKTE YAŞAM” Projemiz Desteğinizi Bekliyor.

Oyuncular Sendikası Afetten Etkilenen Çocuk, Genç ve Yetişkin Bireyler İçin

Sanat Yoluyla Sürdürülebilir Rehabilitasyon ve İstihdam Projesi

Oyuncular Sendikası, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2022 Pazartesi günü meydana gelen ve çevre illeri de şiddetli şekilde etkileyen depremlerin ardından, sahada aktif olarak faaliyet göstermeye ve özellikle rehabilitasyon süreçlerinde bölgeye destek sağlamak üzere çalışmalarına başladı.

Depremin ilk gününden beri halk ve pek çok sivil toplum kuruluşu depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Ancak yaşanan afetin büyüklüğü düşünüldüğünde uzun yıllara yayılacak bir sürecin daha çok başında olduğumuzu temel bir gerçeklik olarak kabul etmeliyiz. Bireysel ve kitlesel dayanışmanın zaman içinde azalacağı öngörüldüğünde, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düşecektir. Buradaki temel sorumluluk konusu depremzedelerin süreç içerisinde değişen ihtiyaçlarını yakından takip ederek çözüm üretmek ve kamu kurumları başta olmak üzere ilgili tüm kuruluşlar üzerinde itici bir rol üstlenmektir. Aynı şekilde bölgedeki bireylerin istihdamlarına yönelik projeler geliştirilmesi de orta ve uzun vadede hayata geçirilmesi gereken en önemli çalışmalardan biri olmalıdır.

Sendikamız afet bölgesi için minimum 2 yıl sürecek ve ihtiyaçlara göre biçim değiştirecek çeşitli projeler geliştirmek için çalışmalara başladı. Bu çalışmalar kısa, orta ve uzun vade olarak ele alınacak olunup, her biri kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ancak hareket kabiliyetimizi arttırmak için desteğe ihtiyaç duymaktayız.

“BİRLİKTE SANAT, BİRLİKTE YAŞAM: Oyuncular Sendikası Afetten Etkilenen Çocuk, Genç ve Yetişkin Bireyler İçin Sanat Yoluyla Sürdürülebilir Rehabilitasyon ve İstihdam Projesi” ne destek olmak için yapabilecekleriniz;

 

  1. Kaynak Geliştirme Çalışmalarımıza Destek Olabilirsiniz

 

Aşağıdaki banka hesap bilgilerimize bağış yapabilir, imkanlarınız dahilinde kaynak geliştirme fikirleriniz var ise, projeye finansman yaratabilmek adına yapabileceklerinizi sendikamıza aktarabilirseniz.

 

Oyuncular Sendikası Bağış Hesabı:

Yapı Kredi Bankası
Şişli Şubesi

Hesap Numarası: 87797606
IBAN: TR38 0006 7010 0000 0087 7976 06

 

Açıklama Kısmına “Bağış” yazmanız yeterlidir.

Alıcı kısmına “SAHNE, PERDE, EKRAN, MİKROFON OYUCULARI SENDİKASI” (sığdığı kadar) yazmanızı rica ederiz.

 

 

Oyuncular Sendikası İletişim Bilgileri

 

E-posta: info@oyuncularsendikasi.org

GSM: 05308210099

 

  1. Çalışmalarımızda Gönüllü Olarak Yer Alabilirsiniz

 

Afet bölgesinde yürüteceğimiz çalışmalar için iş gücüne de ihtiyaç duymaktayız. Depremzedelerin süreç içerisinde değişecek ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına bir gönüllü havuzu oluşturuyoruz. Sahada görev alabilirim, çeviri yapabilirim, kaynak geliştirme konusunda yardımcı olabilirim, proje yazabilirim, proje sorumlusu olabilirim vb. konularda yardımcı olabileceğini düşünen herkes yukarıdaki iletişim bilgilerinden sendikamıza ulaşarak gönüllü havuzumuzda yer alabilir.

 

  1. Deprem Bölgelerindeki Rehabilitasyon Süreçlerinde Aktif Rol Alabilirsiniz

 

Bölgelere giderek, depremzedelerin rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlamak isterseniz aşağıdaki linkte yer alan formu doldurmanız yeterlidir.

Oyuncular Sendikası Afet Koordinasyon Çalışma Gurubu Proje Başvuru Formu için tıklayınız.

 

PROJE DETAYLARI

Oyuncular Sendikası olarak BİRLİKTE SANAT, BİRLİKTE YAŞAM” projemiz kapsamında sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak çocuk, genç ve yetişkin depremzedeler için sürdürülebilir rehabilitasyon süreçlerini yaratmak ve bu alanda aktif olarak faaliyet göstermek istiyoruz. Sahada gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ışığında farklılaşan ihtiyaçlara ve hassas durumlara karşı donanımlı ekipleri bir araya getirmenin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun farkındayız. Depremzedelerin içinde bulunduğu koşullar ve psikolojik süreçler göz önünde bulundurulduğunda, bölgelerde yapılması planlanan faaliyetlerin büyük bir hassasiyet ile ele alınması gerektiği gibi, bu faaliyetlerin sürdürülebilir olması da çok önemlidir. Rehabilitasyon süreçlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde hayata geçirilmesi için kısa vadede projemizin altyapısını güçlendirmek için çalışacağız. Orta vadede ise projenin sürdürülebilir şekilde devam edebilmesi için, bölgelerdeki meslektaşlarımızı tespit ederek ve kendilerine profesyonel eğitimler vererek, projenin bölgedeki meslektaşlarımız tarafından devam ettirilmesini hedeflemekteyiz. Proje kapsamı dışında kalacak meslektaşlarımız için ise çeşitli istihdam projeleri geliştirmek için çalışıyor olacağız.

 

MODÜL 1 – Depremzedeler ve Gönüllüler İçin Rehabilitasyon Çalışmaları

Oyuncular Sendikası BİRLİKTE SANAT, BİRLİKTE YAŞAM” Projesi ile depremden etkilenen 11 ilde ve de deprem nedeniyle Ankara, Antalya, Bursa, Kayseri, Mardin, Mersin ve Muğla başta olmak üzere toplu yerleşimlerin yapıldığı pek çok farklı şehirlerdeki depremzedelere ulaşarak rehabilitasyon süreçlerine sürdürülebilir şekilde destek olmayı hedeflemektedir. Temel ihtiyaçların karşılanmasının ardından, depremzedelerin rehabilitasyon süreçlerinin başlaması ve psikolojik olarak rahatlamaları oldukça önem arz etmektedir. Uzmanlarla yapılan görüşmelerde de, bireylerin sanatsal yöntemlerle kendilerini ifade etmelerinin depresyon, kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlara yardımcı olduğu ve kişinin “iyi olma haline” katkı sunduğu sık sık ifade edilmektedir.

Bölgeye giden ekibimizin saha tecrübelerine dayanarak oluşturduğumuz planlamalarda riskler ve hassas durumlar da göz önünde bulundurulmuştur. Bir diğer önemli mesele ise, bölgede çalışan gönüllülerin de rehabilitasyon süreçlerine ihtiyaç duymasıdır. Projemiz kapsamında gönüllüler için de çeşitli çalışmalar hayata geçirilecektir. Modül 1’in faaliyet planı detaylandırılacak olup, ana başlıkları aşağıdaki gibidir.

 

  • Çocuklar İçin Yapılacak Faaliyetler
  • Gençler İçin Yapılacak Faaliyetler
  • Yetişkinler İçin Yapılacak Faaliyetler
  • Gönüllüler İçin Yapılacak Faaliyetler

 

Yukarıdaki faaliyetler hayata geçirilirken, bölgelerde değişen ihtiyaçların düzenli olarak raporlanması ve ilgili kurumlar ile paylaşılması hedeflenecektir. Böylece sahaya ilişkin düzenli bir bilgi akışı sağlamak, oluşabilecek risklere karşı önlem almak ve değişen ihtiyaçlara hemen cevap verebilmek için reflekslerimizi geliştirmek mümkün olacaktır.

 

MODÜL 2- Performans Sanatçıları İçin İstihdam Çalışmaları

Afet bölgesi ilan edilen 11 ilde pek çok kültür-sanat emekçisi bulunmaktadır. Oyuncular Sendikası olarak faaliyet alanımıza giren meslektaşlarımızı tespit ederek çeşitli istihdam yöntemleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Kültür-sanat emekçilerinin çok büyük bir kısmı mesleğin doğası gereği aralıklı çalışmaya tabidir ve ülkemizde ihtiyaçları karşılayan kapsamlı bir kültür-sanat politikası olmadığından çok fazla meslektaşımız sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmaktadır. Normal koşullar altında dahi zor şartlarda mesleğini icra etmeye çalışan kültür-sanat çalışanlarını, yaşanan afet sebebiyle çok daha zor bir süreç beklemektedir. Çünkü performans sanatçıları, herhangi bir iş yerinde kolaylıkla istihdam edilemeyecek atipik bir alanın bileşenleridir. Dolayısıyla kültür-sanat emekçilerinin Türkiye genelinde istihdam edileceği alanlar oldukça kısıtlıdır. Bu noktada, bölgedeki meslektaşlarımız tespit edilerek ve taleplere bakılarak, alternatifli istihdam modelleri yaratmak, istihdam modeli geliştirilemeyen kişi ve topluluklar için ise kaynak geliştirme yöntemleri geliştirerek meslektaşlarımızın sürdürülebilir bir ekonomiye kavuşması için çalışılacaktır.

 

  • Depremden etkilenen perforrmas sanatçıları için raporlama süreçlerini başlatmak ve veri tabanı hazırlamak
  • Taleplerin ve ihtiyaçların tespit edilmesi ve emekçilerin gerçekliğine uygun istihdam yöntemlerinin tespit edilmesi (Örn: oyunların satın alımı, yapımcı ve menajerler ile görüşerek depremzede sanatçıların televizyon ve reklam projelerinde istihdam edilmesi, özel ve kamu kurumlarına ait tiyatrolarda, depremzede sanatçılar içim kontenjan açılması vb. )