Ek 6 Uygulaması Çözüm Yerine Sorun Yaratan Bir Sistem Haline Geldi!

EK-6 (Sanatçı Sigortası)’dan yararlanan veya yararlanmayı düşünen üyelerimizin bu yazıyı sonuna kadar okumalarını ve bu konuda sendikamıza başvurmalarını önemle rica ediyoruz. Tabanımızdan kaç kişinin EK 6’dan yararlandığını bilmek, tespit edilemeyen sorunları tespit etmek şu aşamada çok önemli. Bir sorun yaşıyorsanız veya yaşadıysanız lütfen telefon, e-posta veya SMS ile bize ulaşınız.
2011 yılında, 6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle Kanuna eklenen ek 6 ıncı madde ile Sanatçı Sigortalılığı uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda bir iş yerinde 10 günden az çalışan sanatçılar EK 6’dan yararlanabilmektedir.
Ek 6 uygulaması aslında Sosyal Güvenlik ruhuna aykırı bir sistemdir çünkü işveren tarafından ödenmesi gereken primleri işçi ödemektedir!
Bu uygulama her ne kadar kabul edilemez olsa da atipik çalışan olan bizler için henüz sağlıklı bir çözüm üretilemediğinden “En azından 4A üzerinden emekli olabilmek ve sağlık hizmetlerinde yararlanabilmek ” adına birçok üyemiz Ek 6’dan yararlanmıştır. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda uygulama ayağında ciddi sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir.

EK 6 Primleri İptal Ediliyor!
Şuan EK 6’dan kaç kişinin yararlandığını bilmemekle beraber sendikamıza gelen başvurulurda EK 6 primlerinin iptal edildiğini görmekteyiz. Bu durum işverenlerin EK 6 uygulamasını tam olarak bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Yaklaşık 6 yıldır çözülemeyen sorunlar, işverenin bir türlü uygulamaya hakim olamaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışmalarının yetersiz kalması ve en önemlisi birçok işveren tarafından suistimal edilen bu uygulama, çözüm  yerine sorun yaratan bir sistem haline gelmiştir.
EK 6’dan yararlanmanın koşulları ;

• Hizmet akdi (4A) ile çalışmama, kendi nam ve hesabına bağımsız (4B) çalışmama ve kamu görevlisi (4C) olarak çalışmama,
  • İsteğe bağlı sigortalı olmama,

• Banka sandıklarına tabi çalışmama,

• SGK’dan gelir veya aylık almama,

• 18 yaşını doldurmuş olma

Yukarıda da göreceğiniz gibi EK 6’dan yararlanabilmeniz için hiçbir sosyal güvenlik tipine tabi olmamanız gerekiyor. Ancak birçok işveren EK 6’lı çalıştırdığı kişilere 4A üzerinden minumum 1 günlük sigorta girişi yapıyor. SGK bu sigorta girişini tespit ettiğinde de işçinin ödediği EK 6 primleri iptal ediliyor! EK 6 primlerinizin iptal edilmemesi için işverenin size hiçbir şekilde sigorta girişi yapmaması gerekiyor.

Halihazırda uygulama şu şekildedir; SGK hizmet dökümünüzü kontrol ettiğinizde EK 6 primleriniz düzenli ve doğru olarak döküme yansımış olabilir. Ancak Ek6’dan yararlandığınız süre boyunca herhangi bir şekilde 4A’lı olarak tek bir gün bile sigorta girişiniz yapılmışsa, bu durum SGK tarafından herhangi bir zaman diliminde tespit edilir ve EK 6 primleriniz geriye dönük olarak iptal edilir. Bu şekilde yaşanan hak kayıpları nedeniyle çeşitli başvurular almaktayız. Sizlerden 4A Hizmet Dökümünüzü e-devlet üzerinden edinerek dikkatlice incelemenizi ve bu konuda sendikamıza başvurmanızı rica ediyoruz.

İşsizlik Maaşı Alımında Sorun Yaşanıyor!

Uygulama ayağında yaşanan en önemli sorunlardan biri de budur. Ek-6 Kapsamında işsizlik primi ödeyen kişiler işsizlik maaşı için İŞKUR’a başvurduğunda sorun yaşıyor. Çünkü İŞKUR işten çıkış bildirgesi talep ediyor. Ancak işveren tarafından 4A girişi yapılmadığı için istenilen işten çıkış bildirgesini işveren haklı olarak veremiyor!

Sağlık Hizmetinden Yararlanmada Sorun Yaşanıyor!

EK 6 uygulaması başladığından beri en çok şikayet bu konuda yapılmaktadır. Sebebi tam olarak anlaşılamamakla birlikte, EK 6 primini eksiksiz şekilde ödeyen birçok kişi hastaneye gittiğinde sistemde EK 6’nın görünmemesi sebebiyle ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Her ne kadar SGK’ya başvurulduğunda bu sorun çözülse de, takibi ve denetimi zor olan bu uygulama işçiler için oldukça yorucu hale gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışan memurların eksik veya yanlış bilgi vermesi sebebiyle de sorunların çözümü giderek zorlaşmıştır.

Yukarıda anlattığımız 3 madde sık yaşanan sorunlardır. Bunlar dışında tespit edilen başka sorunlar da mevcuttur. Bu konuda yaşanan mağduriyetlere çözüm bulabilmemiz için lütfen sendikamız ile irtibata geçiniz.