Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

EuroFIA 2018 İlk Dönem Toplantıları Brüksel’de Yapıldı

Yönetim Kurulu üyesi olduğumuz FIA’nın (International Federation of Actors) Avrupa kolu olan EuroFIA grubunun 2018 ilk dönem toplantıları 05-07 Haziran 2018 tarihleri arasında Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıldı. Toplantıların ilk gününde EuroFIA grubu üyeleri Avrupa ülkelerindeki ‘Telif Toplayıcı’ örgütlerin (Collective Management Organisations) temsilcileriyle bir araya geldi. Daha sonraki iki gün boyunca grubun kendi dönem toplantısı yapıldı.
EuroFIA-Avrupa İcracı Sanatçı Telif Toplayıcı Örgütleri Toplantısı – 05 Haziran 2018
5 Haziran günü yapılan ilk panelin konusu ‘AB kablolu ve uydu yayınların yeniden dağıtımına dair düzenlemenin değişimi’ oldu. Panelde İsviçre Görsel ve İşitsel Medya Yapımcıları Telif Örgütü AGICOA adına Chris Marcich ve Belçika Telif Toplayıcı Meslek Örgütü PLAYRIGHT adına Ioan Kaes kendi ülkelerindeki örneklerle konuyu ele aldılar.
Günün ikinci panelinde sanatçıların telif ve hak toplayıcı örgütlerinin koordinasyonu ve işbirliğini kolaylaştırmak ve geliştirmek için kurulmuş uluslararası bir kurum olan SCAPR (the Societies’ Council for the Collective Management of Performers’ Rights) tanıtıldı. Kurumun yönetici direktörü Remy Desrosiers ve kurum üyelerinden Fransız İcracı Sanatçı Telif Toplayıcı Örgütü ADAMI adına Anne-Charlotte Jeancard SCAPR’ın kuruluş nedenini, yapısını ve icraatlarını anlattılar.
Günün üçüncü paneli ‘Avrupa Telif Hakları Reformu ve VOD sistemi için adil kullanım bedeli’ konusundaydı. Bu konu internet yayıncılığı anlamında oldukça önemli. EuroFIA üyesi bir çok sendikanın uzun süredir yürüttüğü ‘The Fair Internet Performers Campaign’ esasen oyuncuların, sanatçıların internet yayınları üzerinden adil kullanım bedellerini alması gerektiğini anlatan ve bu konuda lobi yapmak için yürütülen bir kampanya. Bu alanda AB yeni bir reformun eşiğinde. Haziran sonu yeni bir kanuni düzenlemenin çıkartılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Konuyla ilgili son durum AEPO-ARTIS (Avrupadaki İcracı Sanatçı Telif Örgütleri adına Lobi yapan bir kurum) temsilcisi Nicole Schulze ve FIM (International Federation of Musicians) Genel Sekreteri Benoit Machuel tarafından aktarıldı.
Panelin ardından konuyla bağlantılı olarak özellikle internet yayıncılığı alanında icracı sanatçı telif toplama örgütü olarak Kasım 2016’da kurulan ‘Create Denmark’ tanıtıldı. Create Denmark, Danimarka’da internet üzerinden yayıncılık yapan Netflix, Amazon gibi uluslararası ve diğer ulusal yayıncılardan ve yapımcılardan aldığı lisanslama paylarını üyelerine dağıtıyor. Ancak sunumda hakların en başta, sözleşme aşamasında alınması konusunda Danimarka’da da çeşitli sorunların olduğunun altı çizildi.
Toplantının dördüncü oturumunda ‘AB Görsel ve İşitsel Medya Servisleri Direktifi’ konusundaki panel yapıldı ve Fransa İcracı Sanatçılar Sendikası’ndan (SFA) Jimmy Schuman Fransa’daki durumu ve Hollanda Oyuncular Sendikası KUNSTENBOND adına Caspar de Kiefte Hollanda’daki son gelişmeleri anlattı. Daha sonra gerçekleşen beşinci panelde ‘korsan ile mücadele’ konusu ele alındı ve Norveç ile Almanya örnekleri konusunda bilgi verildi. Norveç’te müzik alanında korsan ile mücadelede büyük başarı sağlandığı ancak film alanında henüz yeterli aşamaya gelinemediği aktarıldı. Almanya’da YouTube’a karşı açılmış bir dava örneği anlatıldı. Günün son panelinde ise ‘kişisel kopyalama hakkı’ konusu ele alındı. İspanya ve Slovenya örnekleri anlatıldı. Toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.

EuroFIA Grup Toplantısı  1.Gün – 06 Haziran 2018
EuroFIA toplantısı toplantı yöneticisinin seçimi, gündemin kabulü ve bir önceki Varşova toplantısının raporunun onaylanması ile başladı. İlk olarak, Avrupa Komisyonu İletişim Genel Müdürlüğü’nde Telif Hakları Daire Başkanı Marco Giorello Pekin Anlaşması ile ilgili Avrupa Birliği’nin pozisyonunu anlattı.
Günün ilk paneli ‘Sanatçı Hareketliliği, Sosyal Güvenlik ve Çifte Vergilendirme’ konusunda yapıldı. Katılımcılar vergi hukuku uzmanı Dr. Dick Molenar ve Avrupa Sahne Sanatları Yapımcıları Meslek Örgütü olan PEARLE’ın direktörü Anita Deaere idi.
Sonrasında UNI Europa’nın Bölgesel Sekreteri Oliver Roethig “Çalışmanın Geleceği: atipik çalışanların örgütlenmesi ve temsilindeki sorunlar” başlıklı konuşmasını yaptı. Günümüzde çalışma, çalışan, iş yeri konseptleri ve iş kanunlarındaki farklılıklar ile sendikal faaliyetler konuşmanın ana başlıklarını oluşturdu.
Daha sonra Avrupa Telif Hakları Reformu konusunda son durum ile ilgili bir soru-cevap seansı yapıldı. Bu seansın konuğu Avrupa Parlementosu Sosyalist&Demokrat Grubu’nda siyasi danışman olan Melanie Köller idi.
Günün ikinci panelinde ‘kast seçmeleri meselesine bakış ve sendikaların bu alandaki rolü’ konusu ele alındı. Seçmelerin oyuncular için ne kadar önemli bir hale geldiği belirtildi ve bu konuda sendikaların oyunculara destek olabilmek, seçmelerde doğru bir süreç yaşamalarını sağlamak için neler yapılabileceği tartışıldı. Panelde Birleşik Krallık Oyuncular Sendikası Equity UK’den Steven Spence son dönemde oluşturdukları ‘Casting Manifesto’yu tanıttı. Danimarka Oyuncular Sendikası Başkanı Katja Holm sendikalarında oluşturulan kast veri tabanını anlattı. İnternet sayfalarında bulunan ‘Performers Handbook’ adını verdikleri bu veri tabanına yapımcı, yönetmen ve kast direktörleri girip seçmeler için üyelerin kendi oluşturdukları profillerini görebiliyor. Böylece üyelerin iş bulabilmeleri için iyi bir fırsat oluşuyor. Fransız İcracı Sanatçılar Sendikası SFA yöneticisi Denys Fouqueray ise ‘menajerler ile ilişki rehberi’ ve ilgili kanuni düzenlemeler konusundaki çalışmaları paylaştı.
Panel dışında her toplantıda yapılan düzenli bilgilendirmeler ve EuroFIA’nın çalışma alanlarıyla ilgili durum güncellemeleri yapıldı. Bu bağlamda, son AB düzenlemeleri, kanunları ve EuroFIA çalışmaları (European Pillar of Social Rights, atipik çalışanlar projesi, Avrupa Sosyal Diyaloğu, Dans Pasaportu, v.b.) aktarıldı.

EuroFIA Grup Toplantısı  2.Gün – 07 Haziran 2018
Toplantının son günü toplumsal cinsiyet eşitliği ve #MeToo kampanyası konusundaki panel ile başladı. Bu alanda yapılan son çalışmalar hakkında grup üyeleri bilgilendirildi. Genel Sekreterimiz panelin soru-cevap bölümünde sendikamızın bu konudaki hassasiyetini, TUSIAD ve diğer sosyal partnerlerle yürütülen ‘Dizilerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ çalışmasını ve sendikamızın ‘Türkiye’de Kadın Olarak Oyuncu Olmak’ konulu panel ile başlattığı çalışmaları aktardı.
Panelden sonra UNI MEI Direktörü Johannes Studinger ‘Avrupa Telif Hakları Reformu’ hakkında bir konuşma yaptı. Sonrasında FIA’nın diğer bölgelerdeki projeleri hakkında bilgiler verildi. EuroFIA üyelerinin ulusal raporları konusunda konuşuldu ve bundan sonraki toplantıların bilgileri paylaşılarak toplantıya son verildi. EuroFIA grubu 2018 ikinci dönem toplantısını 6-8 Kasım 2018 tarihlerinde Roterdam’da gerçekleştirecek.