Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

EuroFIA Budapeşte Toplantısı

EuroFIA Kasım 2014 Budapeşte Toplantısı

Her yıl iki kez düzenlenen EuroFIA’nın (Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Birimi) bu yılki ikinci toplantısı Budapeşte’de 7-8 Kasım’da gerçekleşti. Macar Tiyatro Çalışanları Sendikası’nın (Hungarian Theater Workers’ Union) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Türkiye’den Oyuncular Sendikası adına Genel Başkanımız Meltem Cumbul ve ÇASOD adına Yönetim Kurulu üyesi Derya Durmaz katıldı.

Toplantının kısa özetini aşağıda bulabilirsiniz.

EuroFIA 1. GÜN

Sabah oturumlarının ilkinde; bir önceki Atina toplantısının tutanakları onaylandı, Paris’te gerçekleşen FIA Yönetim Kurulu toplantısından kısa bir aktarım yapıldı ve Avrupa Birliği’ndeki siyasi ve kültürel alana dair son gelişmeler aktarıldı.

Sabah seansının ikinci oturumunda; Avrupa Sosyal Dialoğu, istihdama yönelik yeni Avrupa projeleri, ve Avrupa Adalet Divanı’nda süren müzik alanında serbest çalışanlara dair minimum ücret konulu dava ile ilgili gelişmeler aktarıldı.

Öğleden sonraki oturumda iki panel düzenlendi.

Bunlardan ilki sektörümüzdeki sendika yöneticileri ve çalışanlarının eğitimlerine yönelik bir tartışmaydı. Panelin açılışını FIA Sekretaryası ve ev sahibi Macar Tiyatro Çalışanları Sendikası’ndan Katalin Raksi yaptı. Panelde konuşmacı olarak; Stephen Spence (Equity, İngiltere), Mirsad Begic (GLOSA, Slovenya) ve Anne Katrine Olsen (DSF, Danimarka) yer aldılar. Panelde bu eğitimlerin önemi, kaliteli eğitim programlarının kesinlikle birçok kuruluşun ortak ihtiyacı olduğu dile getirildi.

İkinci panelin konusu ise seslendirme sektöründeki yeni gelişmeler ve sorunlar oldu. Açılışını FIA Sekretaryasının yaptığı panelde konuşmacı olarak yer alan Gyözö Mihalyi (SDS, Macaristan) Macaristan’daki, Jimmy Schuman da (SFA, Fransa) Fransa’daki seslendirme sektörünün sorunlarından bahsetti. Avrupa genelindeki ekonomik krizin bu sektöre de yansıdığı ve bazı ülkelerde ödemelerin uzun zamanda yapılamadığı gerçeğinin altı çizildi. Saptanan en önemli yeni sorunlardan biri, değişen teknolojik koşullar sonucu mesleğin icra şartlarının değişmesi ve buna bağlı olarak ücretlerin giderek azalması oldu.

Yeni FIA web sitesinin tanıtılması, ‘The EuroFIA Dance Passport’ projesi için yapılması öngörülen değişikliklerin tartışılması ve ‘online’ üretimlerde çalışacak performans sanatçılarının sözleşme koşulları hakkında görüş alışverişinde bulunulduktan  sonra 1.gün sona erdi.

 

EuroFIA 2. GÜN

Yarım gün olarak organize edilen konferansın ikinci gününde sabah seansında iki oturum yapıldı.

İlk oturumda; ulusal raporlar sunuldu. Avrupa Birliği tarafından kurulmuş olan ‘Arts Rights Justice’ (Sanatsal Haklar ve Adalet) çalışma grubuna FIA’nın katılımının nasıl olması gerektiği tartışıldı. Çocuk Oyuncular alanında bir sonraki adım olarak ‘iyi pratikler kılavuzunun’ geliştirilmesi konuşuldu ve 4-6 Haziran 2015 tarihinde Dublin’de düzenlenecek olan FIA World Live Performance Conference (FIA Dünya Canlı Performans Sanatları Konferansı) için yapılan hazırlıklar konusunda bilgi aktarıldı.

Toplantının son oturumunda ise FIA’nın Afrika, Latin Amerika ve Hindistan’daki bölgesel projeleri ile ilgili son durum aktarıldı. UNESCO’nun ‘Sanatçıların Statüsü’ ile ilgili 1980 tarihli tavsiye kararının uygulamaları hakkında yaptırdığı anket ile ilgili bilgilendirme yapıldı ve 2015 baharındaki bir sonraki toplantının gündemi oluşturulduktan sonra  toplantı sona erdi.