EuroFIA Madrid Toplantısı

FIA’nın Avrupa kolu EuroFIA grubu, pandemi sürecinde iki buçuk yıldır online gerçekleştirdiği toplantılar sonrasında, uzun bir aradan sonra ilk fiziksel toplantısını 27-28 Haziran 2022 tarihleri arasında İspanya’nın Madrid kentinde gerçekleştirdi. 2 günlük grup toplantısının ardından 29 Haziran günü grup üyeleri Avrupa Hak Toplayıcı Meslek Birlikleri (CMOs) ile bir araya geldi. Bu toplantılarda sendikamızı Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu temsil etti.

27 Haziran’da toplantı ilk olarak oturum başkanının seçilmesiyle başladı. Bu aşamada EuroFIA grubu tarafından 2021 yılı sonundaki toplantıda eş grup koordinatörleri olarak seçilen sendikamızı temsilen Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu ve Fransız İcracı Sanatçılar Sendikası SFA’yı temsilen Denys Fouqueray oturum başkanı olarak seçildiler.

Oturum başkanlığı seçiminin ardından ev sahibi İspanya adına CONARTE başkanı Alex Casanovas, FIA Genel Başkanı Gabrielle Carteris açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ardından İspanya Kültür Bakanı Miquel Iceta açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Ayrıca, Ukrayna’dan FIA üyesi CWU sendikası temsilcisi Anatoli Yalovyi’nin Ukrayna’daki son durumu aktardığı video mesajı da izlendi. Bu açılış bölümünde son olarak İspanya’nın Kültür endüstrisindeki son durumun İspanyol temsilciler tarafından aktarıldığı bir küçük bilgilendirme paneli yapıldı.

Yarım günlük ilk toplantı gününde son olarak “Canlı Performans Sanatlarının Online Yayınlaması” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde, canlı performans sanatı alanında özellikle pandemiyle beraber iyice yaygınlaşan online gösterimlerin doğurduğu yeni durumlar farklı ülkelerin örnekleri üzerinden tartışıldı.

Toplantının ikinci gününde gün boyunca EuroFIA grubunun ve grup üyesi ülkelerdeki meslek örgütlerinin gündemindeki konular ele alındı. Bu çerçevede, FIA’nın devam eden projeleri, AB’de yaşanan kültür alanındaki son yasal gelişmeler ve telif hakları alanındaki son durum ile ilgili grup üyeleri bilgilendirildi. Ayrıca, delegeler kendi ülkelerindeki gelişmelerle ilgili bilgi verip açık kürsü formunda görüş alışverişinde bulundular. Gün boyu süren toplantıda 2 farklı panel yer aldı. Bunlardan ilkinde, Avrupa çapında online yayın platformlarının son durumu ele alındı.

İkinci panel; gelişen global şartlarda seslendirme alanının özel durumu, bu alandaki özel fırsat ve tehditlerin neler olabileceği konusuna ayrıldı. FIA Genel Başkanı Gabrielle Carteris moderatörlüğünde yapılan bu panelde, İspanya ve Slovenya sendikaları temsilcileriyle beraber Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu da konuşmacılardan biriydi ve özellikle ülkemizde seslendirme alanındaki sendikamızın aktif çalışmalarıyla ortaya çıkan son yıllardaki önemli gelişmeleri aktardıktan sonra Avrupa ve Dünya genelinde seslendirme alanında izlenmesi gereken stratejiler konusunda sendikamızın görüşlerini sundu.

Toplantının ikinci gününde ayrıca Avrupa ülkelerinde Kültür-Sanat alanında yaşanan gelişmeler ve sendikaların çalışmaları da çeşitli örneklerle ele alındı. Avrupa genelinde “sanatçının statüsü” sorunsalı çevresinde en son yaşanan gelişmeler aktarıldı.

Toplantı; 2022 Eylül ayı sonunda yapılacak FIA Yönetim Kurulu toplantısı hakkında bilgilendirme yapılması, yıl sonuna doğru online olarak yapılacak 2022 yılının ikinci EuroFIA toplantısı ve 2023 yılının bahar-yaz döneminde fiziksel olarak Estonya’nın Talin kentinde yapılacak grup toplantısı için görüş alışverişinde bulunulması ve dilekler-istekler bölümüyle sona erdi.

Toplantının üçüncü ve son gününde, EuroFIA grubu Avrupa Hak Toplayıcı Meslek Birlikleri’nin (Collective Management Organisations) temsilcileriyle bir araya geldi. 4 farklı panel, 1 açık kürsü seansı ve Brexit’in etkileri üzerine bir konuşmanın yapıldığı günün temel konusu AB’nin ‘Dijital Ortak Pazar Direktifi’ oldu. Bunun yanında AB’deki son hukuki içtihatların yarattığı bazı gelişmeler ve Pekin Anlaşması’nın son durumu hakkında bilgilendirmeler yapıldı.