EuroFIA Online Toplantısı -Aralık 2022

Uluslararası Aktörler Federasyonu FIA’nın Avrupa kolu EuroFIA grubunun 2022 yılı son toplantısı 15 Aralık Perşembe günü yapıldı. Toplantıda sendikamızı Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu temsil etti. Online olarak tek gün ve kısa sürede yapılan toplantının diğer EuroFIA toplantılarına oranla daha kısıtlı bir gündemi oldu. Daha önceki toplantılarda çeşitli konuları derinlemesine ele alan paneller yapılamadı.

Toplantının ilk bölümünde toplantının ortak başkanlığını üstlenen Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu’nun açılış konuşması sonrası EuroFIA grubuna yeni dahil olan üyelerle kısa bir tanışma seansı gerçekleştirildi ve toplantı gündemi onaylandı. İlk olarak alanımızı ilgilendiren AB politika gelişmeleri ve FIA “atipik çalışanlar” (atypical workers) projesi ile ilgili çalışmalar anlatıldı. Avrupa Birliği’nde şu anda serbest çalışanların toplu görüşme ve sözleşme hakları ilgili önemli regülasyon çalışmaları bulunmakta. FIA’nın “atipik çalışanlar” projesi kapsamında sendikamızda da 11-12 Kasım tarihlerinde önemli bir eğitim çalışması düzenlemişti. Bizim örneğimiz de dahil farklı ülkelerde yapılan 4 eğitim çalışmasının deneyimleri (Türkiye, Slovenya, Romanya ve Hollanda) gruba aktarıldı.

Daha sonra, Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından oluşturulan “Open Method of Coordination” (Açık İşbirliği Süreci Metodu) çalışma grubu ve ele aldığı konular aktarıldı. Grup AB nezdinde sektörümüze  dair 4 konuda düzenlemeler önerebilmek için çalışmalar yapıyor. Bu konular; sanatçının statüsü, hakkaniyetli kazanç, yetkinliklerin geliştirilmesine destek ve sanatsal ifade özgürlüğü. Bu grubun çalışmaları sonrası AB’de Kültür alanında yeni bir eylem planı tavsiyesi oluşturma hedefi var. Toplantının sabah bölümünün sonunda, ILO Genel Merkezinin Medya, Sanat ve Eğlence sektörü için düzenlediği sosyal diyalog toplantısı hakkında yapılan kısa bir bilgilendirme sonrası ulusal raporlarını yazılı olarak sunmamış sendikaların sözlü aktarımları gerçekleştirildi.

Toplantının öğleden sonraki bölümüne grubun bizimle beraber eşbaşkanı olan Fransa Oyuncular Sendikası SFA’nın temsilcisi Denys Fouqueray başkanlık etti. Bu bölümde; Avrupa Birliği’ndeki bazı düzenlemelerle ilgili bilgilendirmenin yanı sıra FIA çalışma gruplanın son çalışmaları ve Avrupa Sosyal Diyalog süreciyle ilgili bilgiler de aktarıldı. Bunların dışında FIA’nın 2 önemli kitapçık çalışması üyelere tanıtıldı. Bu kitapçıklardan biri, FIA’nın “İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu”nun yakında yayınlanacak güncellenmiş yeni versiyonu; diğeri ise, FIA’nın üyelerine özel hazırladığı “Streaming Platforms Handbook” (Dijital Platformlar El Kitabı) ve buna bağlı yapılması öngörülen webinarlar serisi. Öğleden sonra bölümünde son olarak 2023 yılı içinde “seslendirme” konulu bir etkinlik yapılması ve buna dair hazırlıklara başlanması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantı, 2023 FIA Yönetim Kurulu toplantısı ve bir sonraki EuroFIA toplantısı ile ilgili yapılan hazırlıkların aktarılmasıyla ve dilekler/öneriler bölümüyle sona erdi. 2023 yılı FIA Yönetim Kurulu toplantısı sendikamızın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılırken bir sonraki EuroFIA toplantısı ise 29-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Estonya’nın başkenti Talin’de yapılacak.