EuroFIA Toplantısı Grup Tarihinde İlk Kez Sanal Olarak Yapıldı

Uluslararası Aktörler Federasyonu FIA’nın Avrupa kolu EuroFIA grubunun 2020 yılı toplantısı COVID-19 pandemisinin yarattığı olağanüstü koşullar nedeniyle 19 Kasım tarihinde ilk kez sanal ortamda online olarak yapıldı. Pandemi olmasaydı EuroFIA 2020 yılı ilk grup toplantısı Nisan ayında İstanbul’da yapılacaktı ancak maalesef pandemi sebebiyle iptal edilen bu toplantı sonrası grup 2020 yılında ilk ve tek toplantısını online olarak gerçekleştirdi. Toplantıda sendikamızı Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu temsil etti.

Online olarak tek gün ve kısa sürede yapılan toplantının diğer EuroFIA toplantılarına oranla daha kısıtlı bir gündemi oldu. Daha önceki toplantılarda çeşitli konuları derinlemesine ele alan paneller maalesef yapılamadı.

Toplantının ilk bölümünde FIA Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlar, alanımızı ilgilendiren AB politika gelişmeleri, Telif Hakları alanındaki gelişmeler ve EuroFIA içindeki ‘dijital platformlar çalışma grubunun’ çalışmaları grup üyelerine aktarıldı.

Toplantının ikinci bölümünde FIA’nın Avrupa Sosyal Diyalog projesi kapsamındaki çalışmaları ve diğer devam eden projeleriyle ilgili kısa bilgilendirme yapıldı. Daha sonra, toplantının son bölümünde farklı ülkelerde kültür-sanat alanındaki son durum ve COVID-19 pandemisi ortamında neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Bu bölümde Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu söz alarak, ülkemizde setlerde ve sahne sanatları alanında pandemi nedeniyle yaşanan sorunları aktardı. Sahne sanatları alanında bireysel sanatçıların maalesef hiçbir destek alamadığını, tiyatro gruplarına doğrudan hibe desteği yapılmadığını dile getiren Genel Sekreterimiz dizi-film-reklam setlerinde ise COVID-19 önlemlerinin yetersiz kaldığını, bu konuda Devlet tarafından düzenli test uygulaması ile beraber özel COVID-19 çalışma kurallarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ancak maalesef henüz bu yapılmadığı için setlerde vakaların hızla çoğaldığını belirtti. Bu konuda EuroFIA üyeleri sendikamızı destekleyerek Türkiye’deki yetkililerden gerekli adımların atılmasını talep eden bir destek metni yayınlanmasına karar verdi.

Toplantı, yine online olarak yapılacak bir sonraki EuroFIA toplantısı hakkında bilgi paylaşımıyla sona erdi.