EuroFIA ve EuroFIA-Telif Örgütleri (Collecting Societies) toplantısı Slovenya’da yapıldı

Sendikamızın üyesi olduğu Uluslararası Oyuncular Federasyonu (International Federation of Actors) FIA’nın Avrupa bölgesi grubu olan EuroFIA’nın olağan toplantısı 12-13 Kasım 2015 tarihlerinde Slovenya’nın Bled kentinde yapıldı. Slovenya Oyuncular Sendikası GLOSA’nın ev sahipliğinde 12 Kasım’da yapılan EuroFIA grup toplantısı ve Slovenya Telif Örgütü Zavod AIPA’nın ev sahipliğinde 13 Kasım’da düzenlenen EuroFIA-Telif Örgütleri toplantısında Sendikamızı yönetim kurulu üyemiz ve uluslararası ilişkiler sorumlumuz Sercan Gidişoğlu temsil etti. Ayrıca Türkiye’den ÇASOD ve BIROY’u temsilen Derya Durmaz da iki toplantıda yer aldı.
12 Kasım’daki EuroFIA grup toplantısının sabah seansında FIA Genel Sekreter Yardımcısı Dearbhal Murphy tarafından devam etmekte olan projelerle ilgili bilgilendirme yapıldıktan sonra delegasyonlar söz alarak bu projelerle ilgili görüşlerini belirttiler. Özellikle konuşulan konular şunlardı;
‘atipik çalışanlar’ (atypical workers) projesi, EuroFIA Dans Pasaportu’nun yenilenmesi, LGBT çalışma grubunun hazırladığı ve sendikamızın da katılımcılarından biri olduğu LGBT anketi ve Avrupa Birliği ve Trans-Atlantik ülkeleri arasında yapılan Ticaret anlaşmalarındaki sanat ve kültürü etkileyen konularla ilgili son gelişmeler.
Öğleden sonra seansında ise sendikamızın da katılımcısı olduğu bir panel düzenlendi. ‘Sendikaların sosyal medya kullanımı ve üye sendikaların deneyimleri’ konulu panelde İngiltere Oyuncular Sendikası Equity adına Louise McMullan ve Oyuncular Sendikası adına Sercan Gidişoğlu birer sunum yaptılar ve sendikalarının genel sosyal medya kullanımını, stratejilerini ve karşılaştıkları sorunları anlattılar. Sunumlardan sonra delegeler arasında son derece aktif ve yararlı bir tartışma seansı yaşandı.
Panel sonrasında söz alan bazı delegeler ülkelerindeki gelişmeleri ve sorunları aktardılar. Sendikamız adına söz alan Sercan Gidişoğlu Haziran başında Dublin’de yapılan EuroFIA toplantısı sonrası geçen zaman zarfında Türkiye’de yapılan seçimler ve aradaki süreçte yaşananları aktardı.
Son olarak telif hakları alanında farklı ülkelerdeki yeni uygulamalar ve Avrupa Birliği’nde telif konularında yaşanan son gelişmeler FIA Genel Sekreteri Dominick Luquer tarafından aktarıldı.
13 Kasım’da EuroFIA üyesi sendikalarla Avrupa’daki telif toplayıcı örgütleri bir araya getiren toplantıda ise; ‘oyuncular için adil internet telifi paylaşımı’, ‘Avrupa Birliği Kablolu ve Uydu Yayınlar Direktifi’, ‘Online Platformlar’, ve ‘Özel Kopyalama Hakları’ konulu paneller yapıldı. Ayrıca Derya Durmaz BIROY adına bir sunum yaparak Türkiye’de telif hakları alanında yaşanan sorunları ve BIROY’daki gelişmeleri delegelere anlattı.
Toplantı delegasyonların son sözleri ve görüşleri ile noktalandı.