GÜNCELLENMİŞ SESLENDİRME PROTOKOLÜ, “MARJİNAL İŞLER-2024” VE “DİJİTAL EĞİTİM-2024” TAVSİYE TARİFLERİ YAYINDA!

Seslendirme Çalışma Grubumuz tarafından hazırlanan ve düzenli aralıklarla güncellenen tavsiye tarifelerimiz; “Marjinal İşler” ve “Dijital Eğitim” tarifeleri 2024 yılı güncellenen rakamlarıyla yayında.
Sendikamızın, Ses Stüdyoları Derneği (SSD) ile yürüttüğü sosyal diyalog müzakereleri sonucunda 2021’den bu yana seslendirme sektörünün “Anayasası” olarak işlev görev “SESLENDİRME KURALLARI VE TABAN ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİNE DAİR GÜNCEL PROTOKOL” metnine, bir ek protokol hazırlanarak güncellemelerin yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Güncellemeler sonucu 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe giren protokol metninin son haline (Konsolide versiyon) aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Sosyal diyalog müzakereleri sonucu varılan anlaşmanın ana noktaları ise şu şekildedir:
  1. Seslendirme oyuncularının taban ücretlerine 1 Ocak 2024 itibariyle yüzde 75-76 oranında artış yapıldı. (Böylece son iki yılda yapılan artışların toplam oranı yüzde 215 oldu)
  2. Yönetmen, cast direktörü ve cast yapımı tanımları ve bazı tavsiye kurallar protokole eklendi.
  3. Sadece revizyon ve eksik için stüdyoya çağırılma durumunda ulaşım bedeli olarak 200₺ ödenmesi ve her yıl UKOME’nin yaptığı toplu taşıma zammı kadar artırılması maddesi eklendi.
  4. Aynı proje için mükerrer hak devir sözleşmeleri imzalatılamayacağı yenilenen maddeyle düzenlendi.
  5. Rol dereceleri saptanırken önemli olan “eşleşme sayısı” maddesinde değişiklikle bir eşleşmenin ancak iki satırdan oluşabileceğini ifade eden madde eklendi. (Örneğin bir eşleşmede on satır yer alıyor ise bunun beş eşleşme olarak hesaplanacağı gibi.)
  6. Şarkı kayıtları ile ilgili tavsiye kuralları ve ücret tarifesi protokole eklendi.
  7. Revizyon kayıtları ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.
  8. Liyakat maddesi yenilendi. Bu madde ile mesleğe yeni başlayanların “stajyer seslendirme oyuncusu” kapsamında belli sınırlar çerçevesinde çalıştırılması gerekliliği kayıt altına alınmış oldu.
  9. Yönetmenin ücretlendirilmesinde parça başı “başrol taban ücretinin üç katı” ücret olması tavsiye karar ile kayıt altına alındı.
  10. Yapay zeka tehdidine karşı stüdyolar ve sendika olarak  ortak hareket etme iradesi protokole girdi.
Protokolün güncellenmiş konsolide versiyonuna, protokol ile ilgili diğer tamamlayıcı dokümanlara ve sendikamızın diğer tavsiye tarifelerinin güncel hallerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz