Sendikamız EuroFIA Koordinatörü Olarak Seçildi.

Uluslararası Aktörler Federasyonu FIA’nın Avrupa kolu EuroFIA grubunun 2021 yılı son toplantısı 14 Aralık tarihinde yapıldı. Toplantıda sendikamızı Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu temsil etti. Online olarak tek gün ve kısa sürede yapılan toplantının diğer EuroFIA toplantılarına oranla daha kısıtlı bir gündemi oldu. Daha önceki toplantılarda çeşitli konuları derinlemesine ele alan paneller yapılamadı. Ancak bazı ülke örnekleri üzerinden sanatçıların statüsü konusu tartışmaya açıldı ve son durum değerlendirildi.

Toplantının ilk bölümünde FIA Başkanı Gabrielle Carteris’in açılış konuşması sonrası EuroFIA grubuna yeni dahil olan üyelerle kısa bir tanışma seansı gerçekleştirildi. Daha sonra, Avrupa’da sanatçıların ve kültür sektörü çalışanlarının çalışma statüleri ve koşulları ile ilgili özel bir seans yapıldı. Farklı ülkelerdeki durum tartışıldı, pandeminin de etkisiyle oluşan bazı yeni durumların altı çizildi.

Kısa bir ara sonrası alanımızı ilgilendiren AB politika gelişmeleri ve FIA Atypical workers projesi ile ilgili çalışmalar anlatıldı. Avrupa Birliği’nde şu anda hem serbest çalışanların toplu görüşme ve sözleşme hakları hem de dijital platform çalışanları ile ilgili hazırlanmakta olan iki önemli regülasyon çalışması bulunmakta. Hepimizin hayatında iyice öne çıkan bu servislerin ve çalışma biçimlerinin geleceği açısından AB’nin alacağı kararlar oldukça belirleyici olacaktır.

Daha sonra, Fransa Oyuncular Sendikası SFA’nın Fransa’daki dijital tiyatro gösterimleri ile ilgili çalışmaları anlatıldı. Bu konuda sanatçıların haklarını belirlemek üzere ortak çalışmalar yapmak için EuroFIA içerisinde bir çalışma grubu kurulması fikri önerildi. Bu bölümde Genel Sekreterimiz söz alarak Türkiye’de bu konuyla ilgili çalışma yapılmasına dair çok önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtip çalışma grubu kurulması fikrine destek verdi. Sonrasında konuyla ilgili bir çalışma grubu kurulmasına karar verildi ve sendikamız da bu gruba katıldığını bildirdi.

Ayrıca Genel Sekreterimiz söz alarak FIA içerisinde bölgesel sorunları daha iyi tartışabilmek için Akdeniz ülkeleri arasında gayri resmî bir koordinasyon grubu kurulması fikrimizi gruba iletti. Grup tarafından desteklenen bu konuda sendika olarak inisiyatif alacağımızı da bildirdik.

Toplantının son bölümünde EuroFIA toplantılarının bundan sonra nasıl yapılacağı, hangi formatın seçileceği, grubun yeni koordinatörünün kim olacağı soruları tartışıldı. Bir sonraki EuroFIA toplantısının henüz tarihi ve formatı belirlenmemiş olasına rağmen 2022 ilkbahar sonu yaz başı döneminde yüz yüze bir toplantı olasılığı üzerinde konuşuldu. Tarih konusunda karar daha sonra verilecek ancak İspanya Sendikası ev sahipliği konusunda isteğini belirtti.

Toplantı, koordinasyon süresi sona eren Hollanda Sendikası Kundesbond sonrası yeni EuroFIA koordinatörünün seçilmesi ile sona erdi. Bu konuda, FIA sekreteryası, Fransa Sendikası SFA ve sendikamız arasında daha önce yapılan görüşmelere istinaden gruba Fransa Sendikası SFA ve sendikamız Türkiye Oyuncular Sendikası’nın birlikte koordinasyonu üstlenmesi fikri sunuldu. Oybirliğiyle kabul edilen bu teklifle beraber Genel Sekreterimiz Uğur Sercan Gidişoğlu ve Fransa Oyuncular Sendikası SFA Ulusal Delegesi ve FIA Başkan Yardımcısı Denys Fouqueray birlikte önümüzdeki üç yıl boyunca EuroFIA grup koordinatörü olarak seçildiler.