Seslendirme Alanında Sosyal Diyalog Süreci Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu’nun gayretleri ve 18 seslendirme stüdyosunun katılımı sonucu başlayan sosyal diyalog sürecinin beşinci toplantısı 22 Nisan Cumartesi günü Oyuncular Sendikası ofisinde sendikamız seslendirme grubunun ve 11 stüdyonun temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda ele alınan üç ana gündem maddesi şu şeklideydi:
1-      Oyuncular Sendikası’nın hazırladığı dış piyasa (Netflix) özelinde taban fiyatlandırmaya yönelik ikinci teklifin sendikamız seslendirme çalışma grubu tarafından stüdyolara yapılan sunum ile aktarılması.
2-      Daha önce sendikamız tarafından yapılan iç piyasaya yönelik ilk teklif üzerinden değerlendirmelerin yapılması.
3-      Üst müşteriler ile seslendirme bütçelerinin iyileştirilmesi için kurulması gereken ilişkiye dair stratejilerin ve adımların tartışılmaya başlanması.
Bu gündem çerçevesinde ilk olarak seslendirme çalışma grubumuzun hazırladığı teklifin sunumu gerçekleştirildi. Bu sunum sonrası katılan tüm stüdyolar sunumun son derece doğru bir şekilde hazırlandığını ve teklifin mantığının çok doğru kurulmuş olduğunu ifade ettiler. Bazı stüdyolar teklifte yer alan rakamları da tamamen kabul edebileceklerini beyan ettiler. Genel olarak sendikamızın teklifindeki birçok kategori ve onlara karşılık gelen ücretlendirme değerleri kabul gördü ancak bazı stüdyolar birkaç noktada hala farklı görüşleri olduğunu dile getirdiler. Yapılan sunumun katılamayan stüdyolarla da paylaşılması, onların görüşünün alınması ve Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu’nun da değerlendirmeler üzerine kendi çalışmalarını yapıp cevabını hazırlaması kararlaştırıldı. Ayrıca itirazı olan stüdyolar yapılan teklifi detaylı çalışarak son cevaplarını vermek için biraz süre talep ettiler. Gelinen noktada görüş ayrılıklarının çok aza indirildiğini ancak henüz tam bir anlaşma sağlanamadığı için görüşmelerin sürdüğünü belirtmeliyiz.
Toplantının ikinci bölümünde diğer iki gündem maddesi iç içe tartışıldı. İç piyasa fiyatlandırması ve düzenlemeleri için neler yapılabileceği konusunda bir stüdyonun hazırladığı yazılı teklif okundu ve kısaca tartışıldı. Bir stüdyo ortak bir hareket planı metni hazırlanabileceğini ve bu konuda kendilerinin sorumluluk alıp bir öneride bulunacaklarını belirtti. Çok faydalı ve uzun bir tartışma yürütülmüş olmakla beraber henüz kararlaştırılmış somut strateji ya da eylemler bulunmamaktadır.
Bu bağlamda bir sonraki toplantıya kadar sürekli yazılı iletişimde kalarak önerilerin somutlaştırılması, dış piyasa özelindeki fiyatlandırma görüşmelerinde yol alınması hatta mümkünse bir anlaşma oluşması ve daha sonra bu hazırlıklarla bir sonraki toplantının somut uygulama adımlarını kararlaştırmak amacıyla ileri bir tarihte yapılması kararlaştırıldı.
Son olarak; Oyuncular Sendikası, daha önce üzerinde mutabakata varılan ve kamuoyuna açıklanan standartların hayata geçirilmesi konusundaki eksiklerin bir an önce giderilmesini stüdyolardan talep etti. Bu konuda tüm seslendirme oyuncusu üyelerimizi de herkesin ortak irade ile belirleyip kabul ettiği standartlar konusunda talepkar olmaya çağırıyoruz.