Seslendirme Sektöründe Tarihi Bir Adım

SESLENDİRME SEKTÖRÜNDE TARİHİ BİR ADIM ATILDI

Türkiye’deki seslendirme oyuncularını temsil eden tek mesleki örgüt olan Oyuncular Sendikası bünyesindeki ‘Seslendirme Çalışma Grubu’nun uzun süren çalışmaları ve gayretleri sonucunda 08 Ekim 2016 Cumartesi günü seslendirme mesleği tarihinde bir ilk olma niteliği taşıyan bir toplantı gerçekleşti.

Ocak 2015 itibariyle kurulan Seslendirme Çalışma Grubu; öncelikle sendikaya üye olan seslendirme oyuncularının sayılarının artması, farkındalıklarının ve örgütlülüklerinin güçlenmesi yolunda çalışmalar yürüttü. Sonrasında, Haziran 2016 tarihinden başlayarak yaz dönemi boyunca seslendirme sektöründe hizmet veren ve seslendirme oyuncuları için ilk işveren konumunda olan seslendirme stüdyolarıyla bire bir görüşmeler gerçekleştirildi.

Bu görüşmeler sırasında stüdyolara sendikamız tarafından hazırlanan dosya teslim edildi. Tüm stüdyolara, seslendirme sektörünü ‘sürdürülebilir gelişimi ve hakkaniyetli paylaşımı sağlayan daha modern’ bir sektör haline getirmek ve mesleki standartları belirlemek amacıyla ‘sosyal diyalog’ yöntemi çerçevesinde bir araya gelerek müzakereler yürütülmesi çağrısı yapıldı.

Bu çağrının stüdyolar tarafından olumlu yanıtlanması sonucunda; sektörümüzün dinamiklerini ve standartlarını belirlemek amacıyla müzakereleri başlatmak üzere 08 Ekim 2016 Cumartesi günü Oyuncular Sendikası heyeti ve işveren konumunda bulunan 12 seslendirme stüdyosunun temsilcileri Oyuncular Sendikası ofisinde bir araya geldiler.

Oturum başkanlığını stratejik iletişim uzmanı Erkut Ertürk’ün üstlendiği toplantıda Oyuncular Sendikası adına söz alan Yönetim Kurulu üyemiz Sercan Gidişoğlu yaptığı açılış konuşmasında seslendirme mesleğinin tarihinde bir ilk olan bu durumun herkese yüklediği sorumluluğun ve sunduğu fırsatın altını çizdi. Gidişoğlu ayrıca, sendikamızın öncelikli amacının; seslendirme sektörünü sorunlarından kurtaracak, sektörü çağdaş, standartları tanımlı, ekonomik ve hukuksal anlamda sürdürülebilir, hakkaniyetli bir paylaşımla büyüyen bir sektör haline getirecek değişimi ‘sosyal diyalog’ yöntemiyle başarmak olduğunu aktardı.

İki saat süren bu tarihi toplantıda tüm katılımcıların mutabakatıyla müzakereleri başlatacak ve yürütecek bir yapının oluşturulmasına karar verildi. Ayrıca toplantıya katılamamış olan diğer birkaç stüdyo da ivedilikle sürece dahil olmaya davet edildi. Şeffaflık ilkesi doğrultusunda yürütülmesi kararlaştırılan bu sürecin ilk toplantısında alınan kararlar ise şunlar:

1-      Seslendirme sektöründe standartların saptanması amacıyla, ‘sosyal diyalog’ yöntemi çerçevesinde müzakereler yapmak üzere, Oyuncular Sendikası ve seslendirme stüdyolarının dahil olduğu bir yapının oluşmasına karar verildi.

2-      Oyuncular Sendikası’nın oy birliğiyle kabul edilen önerisi doğrultusunda bu yapının ilkeleri şu şekilde belirlendi:

• İstikrarlı katılım ve devamlılık
  • Katılımcıların her birinin eşit statüde olması
  • Sadece tüzel kişilerin temsil edilmesi
  • Geçmişe değil, bugünden geleceğe yönelik hedeflere odaklanılması
  • Çalışanların ve işveren konumundaki stüdyoların ortak çıkarlarının önceliğinin benimsenmesi
  • Kararların mutabakat (konsensüs) yoluyla alınması
  • Sürecin tamamıyla şeffaf işletilmesi. Toplantılarda mutabık kalınan kararların kamuoyuyla paylaşılması.

3-      Oyuncular Sendikası’nın önerdiği 10 farklı standardizasyon alanı mutabakatla kabul edildi.

4-      İlk aşamada (bir sonraki toplantıdan itibaren) ‘Fiziki koşullar, Hijyenik koşullar, Koordinasyon ve Ödemeler’ başlıklarının müzakeresine başlanmasına karar verildi.

5-      Oyuncular Sendikası ve stüdyo temsilcileri, ilk toplantıya takvimlerinden ötürü mazeret belirterek katılamamış diğer stüdyoların da sürece dahil olması gerekliliğinin ısrarla altını çizdi. Bu stüdyolar bir sonraki toplantı itibarıyla sürece katılmaya davet edildiler.

6-      Bundan sonraki toplantıda da organizasyon ve moderasyonun Oyuncular Sendikası tarafından yapılmasına karar verildi.

7-      Bir sonraki toplantının 22 Ekim 2016 Cumartesi günü yapılmasına karar verildi.

Kurulduğu 2011 yılından bu yana geçen sürede, öncelikle yıllardır kanuni bir tanımı olmayan ‘seslendirme oyunculuğu’ mesleğinin kanun nezlinde tanımlanmasını sağlayan Oyuncular Sendikası, bugün de seslendirme sektörünü ve çalışanlarını hak ettikleri modern standartlara kavuşturmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyor. İşverenlerimizle başlattığımız bu müzakere sürecinin uzun ve zaman zaman zorlu dahi olsa, sonucunda hepimizin kazançlı çıkacağı ve seslendirme mesleğinin gelişeceği bir süreç olacağına yürekten inanıyoruz.

Saygılarımızla,

Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu