Tüm Üyelerimizin Ve Oyuncu Arkadaşlarımızın Dikkatine

Sendikamız hukuk birimine son dönemde gelen başvurularda, bazı yapım şirketlerinin oyuncu ve özellikle seslendirme sanatçılarına geçmiş tarihli iş sözleşmesi imzalatmak yönünde girişimlerde bulundukları tespit edilmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun emredici hükümleri gereğince, sahne, perde, ekran, mikrofon alanında çalışan tüm oyuncuların işveren tarafından ilgili kanunun 4/A maddesi üzerinden (Eski SSK) sigortalanması yasal bir zorunluluktur. Sendikamızın başlatmış olduğu girişimler neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu gerekliliği yerine getirmeyen yapımcıların saptanması amacı ile teftişlere başlayacaktır.

İşverenlerden gelen geçmiş tarihli sözleşme imzalatma talebi, bu teftişler sırasında doğması kuvvetle muhtemel hukuki ve cezai sorumluluklardan kaçınma amacına yöneliktir.

İmzalatılması talep edilen sözleşmeler incelendiğinde sigorta yükümü başlıklı maddede açıkça “oyuncunun ek-6’dan yararlanacağı, tüm sigorta yükümünün oyuncuda olacağı, bu nedenle olası bir prim cezasından yapımcının hiçbir şekilde sorumlu olmayacağı” beyan edilmektedir.

SGK yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde böyle bir durumda, yani ek-6’dan yararlanacağım diye sözleşme imzalayıp akabinde usulüne uygun olarak ek-6’nın başlatılmaması halinde, ek-6 yükümünü yerine getirmeyen kişinin, yani oyuncuların, prim borcu kaçırmış olmak nedeni ile idari para cezası ödemek durumunda kalacakları açıkça ifade edilmiştir.

Çalışanlarının sigortasını yaptırmak işverenlerin sorumluluğundadır. Bu sorumluluğu yerine getirmekten imtina edip daha sonra yasal yaptırımlardan kaçınmak için oyunculara geçmiş tarihli sözleşme imzalatılması sendikamızca kabul edilemez. Bu  kaçamak yol  hukuka da aykırıdır.

Anılan tüm nedenlerden ötürü sendikamız hukuk birimine danışmadan tarafınıza sunulan geçmiş tarihli hiçbir belgeyi imzalamamanızı, aksi halde idari para cezası ödemek durumunda kalabileceğinizi önemle bildiririz.

Oyuncular Sendikası

Hukuk Birimi