Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu’nun Antalya Film Festivali İle İlgili Resmi Kararı

Antalya Büyük Şehir Belediyesi’nin,  bu yıl  54. sü yapılması beklenen Antalya Altın Portakal Film Festivali ve ulusal yarışmaların kaldırıldığını açıklaması üzerine, sendikamızın  da dahil olduğu alanımızda kurulu diğer sendikalar , meslek birlikleri  ve dernekler   geçtiğimiz hafta  “Antalya Uluslararası Film Festivali” nin  hiçbir etkinliğine katılmama kararı aldı.
27-28 Eylül 2017 tarihlerinde Varşova’da toplanan Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu (EuroFIA) ,   sektör temsilcisi birçok kurumun festivale katılmama  gerekçesini  değerlendirdi.  EuroFIA Grubu yapmış olduğu değerlendirmenin ardından  ” festivalin ulusal yarışma statüsüne indirgenmesine neden olan bu ileriyi göremeyen kararı kınadığını ” belirten bir açıklama  yayınladı.
Yapılan açıklama ve alınan kararda “Yerel otoriteleri kararlarını tekrardan gözden geçirmelerini ve Türk film endüstrisi için çok önemli olan bu saygın ve önemli yarışmayı eski haline geri getirmelerini ısrarla tavsiye ediyoruz. ” denildi.

EuroFIA KARARI :
Avrupa Birliği, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve komşu ülkelerdeki oyuncu sendikalarını, dernek ve meslek birliklerini bir araya getiren Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu, Avrupalı on binlerce oyuncuyu temsil ediyor. Grup, 27-28 Eylül tarihlerinde Varşova’da toplandı.
2017 yılında Antalya belediye başkanının, film yapımcılarına, oyunculara ve Antalya halkına danışmadan, Antalya Film Festivali’nden “ulusal uzun metrajlı film yarışması” bölümünü kaldırma kararını öğrenen Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu, büyük bir endişe duydu. Grup, aynı zamanda, geçen sene ulusal kısa film ve belgesel film yarışmalarının iptal edildiğini öğrendi. Dolayısıyla, festivalin ulusal karakteri tamamen ortadan kaldırılmış oldu.
Bunun yanında ”ulusal uzun metrajlı film yarışması” bölümünün iptali aynı zamanda, 1999 yılından beri ÇASOD tarafindan seçilen bir oyuncuya verilen “Yıldırım Önal Anı Ödülünün” de iptal edilmesi anlamına geliyor. Yıldırım Önal Anı Ödülü, Türkiye’de hem sinema hem de tiyatro alanlarında kaydadeğer başarı elde etmiş oyuncuları onurlandıran tek ödüldü. Bu nedenle, Türkiyeli oyuncular için büyük bir manevi değer teşkil ediyordu. Bu ödül aynı zamanda bir oyuncu kuruluşu tarafından Türkiye’deki oyunculara verilen tek ödüldü.
Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu “ulusal uzun metrajlı film yarışması” bölümünün iptalini Türk film endüstresine yapılmış çok vahim bir darbe olarak görüyor. Türk film endüstrisi canlı Türk film sektoründeki gelecek vaat eden yetenekleri sergilemek, tanımak ve beslemek için bu tarz ulusal platformlara ihtiyaç duymaktadır. Festivalin kuruluşunun ilk 42 senesi boyunca, 2005 yılına kadar, tamamen ulusal karakterli olduğunu göz önünde bulundurursak, festivalin ulusal yarışma bölümünün çıkarılmasının ne kadar şok edici bir karar olduğunu daha iyi anlarız.
Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Grubu, festivalin ulusal yarışma statüsüne indirgenmesine neden olan bu ileriyi göremeyen kararı kınıyor. Ayrıca, Türk sinema sektöründeki film yapımcıları, yapımcılar ve oyuncular tarafından, 21-27 Ekim 2017 tarihinde düzenlenecek olan festival ile ilgili başlatılan boykotu da destekliyor.
Uluslararası Aktörler Federasyonu yaklaşık 70 ülkedeki oyuncu sendikalarını, dernek ve meslek birliklerini temsil ediyor. İçeriğin ve eğlencenin ulusal sınırları aştığı dünyamızda,  tiyatroda, televizyonda, sinemada ve tüm görsel ve işitsel alanlarda çalışan bütün oyuncuların eşit sosyal, ekonomik ve manevi haklar elde etmesini destekliyor.

Alınan kararın orjinal metnini görüntülemek için tıklayınız.