Pzt. - Cuma: 10.00 - 18.00 Cumartesi - Pazar: Kapalı

Seslendirme Oyuncuları Gelecekte Tamamen Susmamak Adına, Bugün Susma Kararı Aldı!

Oyuncular Sendikası çatısı altında bir araya gelen seslendirme oyuncuları, 30 Eylül’de dünya oyuncu örgütlerinin de katıldığı basın açıklamasında 2 Ekim’de bir günlük “SUSMA KARARI” alacaklarını, seslendirme yapmayacaklarını açıklamışlardı. Tüm seslendirme oyuncuları, gelecekte tamamen susmamak adına bugün (2 Ekim 2023 )susuyor ve seslendirme yapmıyor.

Seslendirme oyuncularının bu haklı mücadelesine hepinizi destek olmaya davet ediyoruz. Bu mücadele yakın zamanda tüm alanları ilgilendirecek sorunlarla ilgilidir ve seslendirme oyuncuları sektörümüzde öncü bir hareket başlatmıştır.

 

 

 

Seslendirme oyuncuları ;
Seslendirme oyuncularına insan onuruna yakışır çalışma koşulları sağlanmadığı, mesleki erozyonun önüne geçecek tedbirler alınmadığı ve yapay zeka ile ilgili düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmediği takdirde; Türkçemizi korumada temel rol oynayan ve geçmişten beri dünya çapında başarılarıyla gündeme gelen Türkçe dublaj, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.” açıklamasını yaptı.

Hiper-enflasyon neticesinde artık işlerini yapamaz hâle gelen, hayatta kalmak için masraflarını bile karşılayamadıklarını belirtilen seslendirme oyuncularına, SAG AFTRA, EQUITY UK, ACTRA, SFA gibi dünyanın en önde gelen oyuncu örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

 

Ne Olmuştu?

Seslendirme Oyuncuları, yıllardır devam eden örgütlü mücadeleleri sayesinde uzun zamandır var olmayan bazı kazanımlar elde etmişti. 2017 yılından
beri Oyuncular Sendikası çatısı altında verilen örgütlü mücadele sonucunda, 2020 yılı seslendirme oyuncuları  için milat kabul edilebilecek bir yıl oldu. Seslendirme stüdyoları ve üst müşteri konumundaki yayıncıların da sosyal diyalog ruhu içerisindeki yapıcı yaklaşımlarıyla Kültür-Sanat ve Eğlence sektöründe ilk olma özelliği taşıyan “Sektörel Çerçeve Anlaşma” 2020 yılında imzalanıp 2021 yılında yürürlüğe girdi. Sektörümüzde Seslendirme Protokolü olarak bilinen ve halen yürürlükte olan bu önemli anlaşma “Sektörel Anayasa” işlevi görüyor.

 

Bahsi geçen bu protokolün varlığına rağmen, son yıllarda küresel olarak meydana gelen olağanüstü gelişmelerle birlikte, özellikle ülkemizdeki hiper-enflasyon neticesinde artık seslendirme oyuncuları işini yapamaz hale geldi. Seslendirme oyuncuları, bütün yaşamsal ihtiyaçlarımızın %300-500’lere varan oranlarda arttığı bir dönemde;  hayatta kalmak için gereken masraflarını bile karşılayamaz bir durumda.

Bağlı çalışan olması gerekirken serbest meslek erbabı olarak çalışmaya zorlanan diğer tüm performans sanatçıları ve oyuncular gibi  seslendirme oyuncuları da kendi vergi ve sosyal güvenlik primlerini kendileri ödemek zorunda kalıyor, işsiz geçirdikleri dönemlerde hiçbir sosyal güvenlik desteğinden yararlanamıyorlar.

 

 

Bugün artık birçok seslendirme oyuncusunun cebinden ödemek zorunda kaldığı vergi ve primler düşüldüğünde, sanatçıların ortalama aylık kazancı ne yazık ki asgari ücret ve açlık sınırının altında kalmaktadır.

Seslendirme oyuncularının yaşadığı bu ekonomik adaletsizliğin yanında son dönemde; mesleki kalitenin erozyona uğramaya başlaması ve yapay zekâ kaynaklı teknolojilerin kontrolsüz ve denetimsiz biçimde büyüyerek seslendirme mesleğini tehlikeye atacak konuma gelmesi sonucu, Türkçe seslendirme ve dublajın geleceği ciddi anlamda tehlikeye girmeye başladı. Bu noktada kamu otoritesi ve yasama organını oluşturan siyasileri; seslendirme mesleğinin kalitesini koruyacak ve özellikle yapay zekânın kontrolsüz kullanımının önüne geçerek mesleğimizin geleceğini garanti altına alacak tedbirleri almaya ve uygulamaya ivedilikle davet ediyoruz.

 

Seslendirme Oyuncuları Basın Açıklaması metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.